Dit is dé ideale ontspan-sport zonder prestatiedruk + 7 plekken om het te doen in NL

Flow-stagiair Nika Heijne probeerde allerlei sporten, van voetbal tot tennis, volleybal en jiujitsu. Maar te vaak voelde ze de druk om te presteren, waardoor het geen manier was om te ontspannen. Tot ze op bezoek ging bij een surfkamp. Ze was meteen verkocht. 

Mensen in hangmatten, aan de bar of die zich verdiepten zich in een boek. Dat zag ik toen ik een surfkamp bezocht op het Franse strand. De ultieme after surfvibe, ontdekte ik later. ’s Ochtends surfen, ’s middags relaxen, wachtend op de zonsondergang, en dan weer te water gaan.

Sporten zonder leed

Voor ik het wist lag ik met een surfboard in de Noordzee. “Ga maar liggen, het water doet de rest,” had mijn surfleraar gezegd. Kon het echt zo simpel zijn? De zee, blauw en krachtig, pakte me op en nam me mee. Snel voerde ik de ‘cobra’-houding uit, die ik vooraf op het droge had geoefend: bij stap 3 moest ik rechtop staan. Eerst wiebelde ik steeds, maar na een paar dagen stond ik stevig.

Het mooie aan surfen? Het is zo intensief als je het zelf maakt. Soms jaag ik op de perfecte golf. Dat kan even duren, want elke golf is anders, de zee heeft een eigen wil. Soms drijf ik alleen maar wat op mijn plank, genietend van zon, zee en rust. Je hebt het zogenaamde shortboard, waarmee je kleine bochten maakt op de hoogste golven, maar ik geef de voorkeur aan een grotere plank. Daar kun je ook gewoon op dobberen, of spelen in de witte, gebroken golven, die door surfers white wash worden genoemd. Niets moet, alles mag bij golfsurfen: echt een sport voor mij, want ik moet al zo veel van mezelf. Surfen is speels en niet gestructureerd. Zo ligt er een minder hoge druk op prestatie en meer focus op de ervaring zelf.

Los van leeftijd en niveau

Ook sympathiek: surfen kent geen leeftijd. Je bent er nooit te oud voor en alle niveaus zijn welkom. Je ziet golfsurfers in alle soorten en maten. Dat zie je ook aan de verschillende surfcommunities, zoals de North She Surf Club waar vrouwen van verschillend niveau afspreken om samen te gaan surfen. Surfen is dan wel een individuele sport – je hebt immers niemand nodig naast je surfplank – maar een maatje in het water kan wel heel leuk zijn.

Wat surfen je volgens de wetenschap brengt

Uit onderzoek aan de Palacký Universiteit in Tsjechië door de psychologen Tereza Podavkova en Martin Dolejs blijkt dat water op zichzelf al gelukkig maakt. Door meer tijd bij of in het water door te brengen, zou je minder stresshormonen aanmaken en daardoor minder last krijgen van angst. Daarnaast heeft, zoals veel mensen al weten uit ervaring, het rustgevende geluid van de golven die tegen de kust slaan een kalmerend effect.

Inmiddels zijn we ruim zes jaar verder en surf ik nog steeds, ook in Nederland. Het geven van lessen aan beginners was voor mij een hoogtepunt, hopelijk beleven zij er net zo veel plezier aan als ik.

7x surfscholen in Nederland waar je terecht kunt als beginner

  1. Pepsports Surfschool in Zandvoort
  2. Surfschool High5 in Julianadorp
  3. Surfana Vlieland
  4. Lex surfschool Noordwijk
  5. The Shore Scheveningen
  6. Surfschool Hoek van Holland
  7. Surfschool Texel Paal 17

Meer lezen

Tekst Nika Heijne  Fotografie Nika Heijne
Gepubliceerd op 16 juni 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN