Dit wil je niet missen: de jaarlijkse koeiendans

De bloesem bloeit, de zon schijnt: tijd om weer naar buiten te gaan! Dat geldt ook voor de koeien, die op het punt staan om hun stal springend en swingend van blijdschap te verlaten.

Lentedans

In het voorjaar mogen de koeien van stal en dat is een groot feest. Een feest waar wordt gedanst, en wel de zogenaamde koeiendans. Na een hele winter op stal te hebben gestaan popelen de Nederlandse koeien om weer naar buiten te mogen. Ze huppelen letterlijk de stal uit, een blijdschap die aanstekelijk werkt. Tijd voor een bezoek aan de boerderij, dus.

Waarom wordt er juist nu gehuppeld?

Waarom gaan de koeien nu pas naar buiten, en niet eerder? Dat zit zo. Koeien eten niet alleen gras, ze lopen er ook op. Hun gewicht, en hun hoeven zorgen voor schade aan het weiland, en dat willen boeren in de winter voorkomen. In de lente en zomer is dat niet zo’n probleem, want dan herstelt het gras zich, ondanks het getrappel van de dieren, vanzelf.

De boeren mogen zelf beslissen op welke dag de koeien precies naar buiten gaan. Dat wil zeggen: zolang de datum binnen de richtlijnen van het gemeenschappelijke landbouwbeleid valt. Dat beleid geeft onder andere aan dat de koeien voor 15 mei de stal uit moeten zijn, zodat ze dit jaar minimaal 1500 of 2500 uur buiten zijn geweest.

Koeien kijken

Wil je met eigen ogen dit geinige tafereel bijwonen? Zeker doen. Alleen even de data in de gaten houden: die kunnen variëren, afhankelijk van het weer en de staat van de weilanden. Kwestie van even kijken op de sites van de boerderijen bij jou in de buurt.

4 plekken waar de koeien dansen:

De nieuwenburgt, Spankeren

De koeien van deze biologische boerderij in het Gelderse Spankeren mogen op 30 maart het verse groene gras ophuppelen. Check deze site voor meer informatie.

Venehoeven, Drenthe

Op Tweede Paasdag nog geen plannen? De centrale boerderij in Drenthe opent zijn deuren. Je kunt er dan eieren zoeken in het stro, maar ook de koeiendans aanschouwen.

Landgoed Kaamps, Deurningen

Op 13 april zullen de koeien van het Twentse landgoed Kaamps weer voor het eerst gras weer hun hoeven voelen. Dit zorgt gegarandeerd voor een uitgelaten sfeer, onder de koeien en de bezoekers.

Hoeve Ravenstein, Baarn

Naast alle andere activiteiten die deze boerderij in Baarn, Utrecht, maandelijks organiseert, vieren ze dit jaar ook weer de lente met een koeiendans, die op 20 april staat gepland.

Meer lezen

Teks Nika Heijne fotografie Kristyn Lapp/Unsplash
Gepubliceerd op 29 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN