Gestrest op workation? Hierdoor komt het + dit kun je eraan doen

Werken vanuit je hangmat of een zonnig Italiaans terras. Een workation klinkt ideaal, maar is het dat ook? Hoe voorkom je dat je tijdens een workation toch last van stress krijgt? We vroegen het aan hoogleraar Toon Taris.

Tekst Karine Hoenderdos  Fotografie Kristin Wilson/Unsplash
Gepubliceerd op 17 juni 2024

Wie kent ze niet, de jaloersmakende posts van influencers die in het buitenland werken. Toch liggen er zaken op de loer die stress kunnen veroorzaken tijdens een workation, zegt Toon Taris. Hij is hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en doet veel onderzoek naar werk en stress. Volgens hem is de workation als fenomeen nog nauwelijks onderzocht in de wetenschap.

Wat maakt werkgeluk?

Taris noemt drie belangrijke factoren die je werkgeluk bepalen: een niet te hoge werkdruk, autonomie en sociale steun. En aan die sociale steun kan het nog weleens ontbreken tijdens zo’n workation. “Je kunt niet even iets aan iemand vragen over werk. Je mist ook de gezelligheid van collega’s. Daardoor kun je je eenzaam en geïsoleerd gaan voelen, iets wat je ook ziet bij thuiswerkers.”

Gestrest op workation

En er zijn meer factoren die niet optimaal zijn bij een workation. Behalve dat je vaak worstelt met de combinatie van het volbrengen van je taken en het vakantiegevoel, is de werkplek meestal niet zoals op kantoor. “Er is geen Arbo-functionaris die voor een goede bureaustoel en passend bureau zorgt, of andere voorwaarden in de gaten houdt zoals de temperatuur. In een hotelkamer of hangmat werken is wat dat betreft niet ideaal.” Dan het gevoel van autonomie – bij een workation vaak ruimschoots aanwezig. Taris: “Het bevordert je werkgeluk als je zelf je tijd kunt indelen en prioriteiten kunt stellen. Maar vergeet niet dat werkgevers, ook als je ver weg zit, toch enige controle willen uitoefenen en checken of je online bent en mails beantwoordt.”

Houd privé en werk gescheiden

Tot slot heeft Taris nog een tip: “Onderzoek wijst uit dat het gunstig is als werk en privé echt gescheiden zijn, zowel qua afstand als tijd. Het is slim om na het werk echt iets helemaal anders te doen. Zit je de hele dag achter een scherm? Ga dan na je werkdag iets fysieks doen zoals fietsen, wandelen of sporten. En baken ook je werkplek af.” Laat die hangmat dus maar voor wat ie is. En kies een Airbnb met een goede werkplek. Zodat je na je werktijd dubbel van je vrije tijd geniet.

Meer lezen

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN