Ilya en Jordy organiseren Leesweekenden om te helpen vertragen

Leesweekend

Ilya Kneppelhout en Jordy van Bennekom organiseren Leesweekenden in de Drentse natuur.

Wat zijn jullie aan het doen?

Ilya: “We zijn bezig met het organiseren van onze volgende Leesweekenden: drie dagen onthaasten en op adem komen met een boek. Met een groepje van twaalf zit je in een fijn huis midden in de Drentse natuur, zonder je telefoon of een klok. Omdat onze weekenden zo aanslaan, willen we in de toekomst misschien ook een soort stadsoase creëren, een café bijvoorbeeld waar je altijd terechtkunt om wat te lezen of met mensen een spelletje te doen.”

Hoe ontstond dit initiatief?

Jordy: “Ik ben zelf een fanatieke lezer. Als kind niet, toen voelde het als een verplichting. Maar in mijn studententijd ontdekte ik het lezen. Alleen kwam ik er weinig aan toe met mijn drukke leven in de stad en alle afleiding van social media. Pas toen ik vijf dagen in een huisje ging zitten, vond ik er de rust voor.”
I: “Toen Jordy hierover vertelde, heb ik zelf ook zo’n leesweekend gehouden en dat was heel relaxed. We realiseerden ons dat dit ook goed kon werken voor anderen. Om ons heen zagen we zo veel gehaaste mensen, met overvolle agenda’s en zelfs burn-outs. We wilden helpen vertragen, om tijd te maken voor wat echt belangrijk is.”

Hoe ziet zo’n weekend eruit?

J: “Eerst levert iedereen zijn telefoon in – het is dus ook een digitale detox. Verder is er geen programma. Op allerlei plekken kun je lezen: op je kamer, buiten, aan tafel, op de bank of waar je maar wilt. Maar je kunt ook de sauna in, een wandeling maken of een spelletje doen; als je dat voorstelt, is er altijd wel iemand die meedoet.”
I: “Koken hoeft niet, dat doet een kok voor je. Samen aan tafel eten mag, maar je kunt ook je bord mee naar je kamer nemen. Verplichtingen zijn er niet. Behalve dan dat je je telefoon inlevert. Dat lijkt moeilijk, maar aan het eind van het weekend zijn mensen bijna zenuwachtig als ze hun telefoon weer moeten pakken.”

Hoe hebben deze weekenden jullie verrast?

J: “Van tevoren vroegen we ons wel af hoe dat zou gaan, met mensen die elkaar niet kenden in een villa in de natuur. Maar alle weekenden verlopen eigenlijk heel organisch. De deelnemers vinden het fijn om los te komen van de klok en hun agenda. Het lezen is belangrijk, maar het weekend is veel meer dan dat.”

Werkt zo’n weekend nog na, voor zover jullie weten?

I: “Het is al een paar keer voorgekomen dat mensen met hun baan stopten. Doordat ze eindelijk de tijd hadden voor reflectie kwamen ze erachter dat ze hun leven anders wilden inrichten. Een ander vertelde dat ze sinds het weekend leesmomenten in haar agenda zet. En deelnemers blijven elkaar opzoeken om samen te lezen.”

Meer lezen

Interview Klaartje Scheepers  Fotografie Mariët Mons
Gepubliceerd op 1 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN