Yuki begon een hoedenlabel: ‘Een hoed kan zelfvertrouwen geven’

Zelfgemaakte hoeden

Yuki Isshiki heeft haar eigen hoedenlabel en -winkel. We vroegen haar naar het verhaal hierachter.

Wat ben je aan het doen?

“Ik werk aan een minibaret in mijn atelierwinkel Demure. Het is een soort cocktailmodel dat je in de jaren vijftig veel in Parijs zag: een elegant hoedje voor in de winter, met een zachte, vederachtige textuur die het iets aparts geeft. Mijn materialen komen van vaste leveranciers in Duitsland en Engeland die weten wat ik wil. Ik werk graag met vintage stoffen van hoge kwaliteit en dat kan ook, omdat je voor een hoed geen hele meters nodig hebt.”

Hoe kwam je in deze wereld terecht?

“Ik groeide op in Japan in de jaren tachtig, en eigenlijk draaide alles toen om wetenschappelijke scholing. Ik heb erg mijn best gedaan me daarin te ontwikkelen, maar wilde toch altijd liever dingen maken met mijn handen. Lange tijd dacht ik dat dat alleen een hobby kon zijn. Tot ik op mijn 23e naar Londen ging en de gouden kans kreeg om hoeden te leren maken, niet als hobby maar als vak – mijn leraar had ook voor Vivienne Westwood gewerkt. Na een aantal jaar maakervaring kwam ik met mijn man in Amsterdam terecht, en toen had ik genoeg zelfvertrouwen om mijn eigen atelier te beginnen.”

Voor wie maak jij je hoeden?

“Mijn klanten zoeken vaak iets wat je niet zo snel ergens anders vindt. Sommigen hebben al een hele hoedencollectie, anderen willen iets voor een bijzondere gelegenheid of ze vragen of ik een hoed speciaal voor hen kan maken. Maar al mijn klanten hebben oog voor het ambacht; mijn hoeden modelleer ik met de hand op een houten mal. Die waardering is belangrijk, het is soms best een uitdaging om overeind te blijven naast alle confectiehoeden. Wat mijn klanten ook bindt: ze hebben vaak uitgesproken ideeën over esthetiek. Daar haal ik inspiratie uit.”

Wat vertellen je hoeden over jou?

“Wat bij mij past, zijn hoeden waar de drager zich comfortabel bij voelt. Geen reusachtige of gekke bouwwerken om een uitbundige entree mee te maken, maar eerder subtiele, luxe, elegante en draagbare hoeden. Vandaar ook die naam Demure, wat in het Engels staat voor ‘bescheiden’, op een positieve manier.”

Wat heb je door dit werk over mensen geleerd?

“Net als je haar kan een hoed veel doen voor je gezicht. Ik kijk graag mee hoe de kleur en vorm ervan je sterke punten kunnen benadrukken. Sommige mensen zeggen: een hoed staat me niet. Maar dat ligt eerder aan de hoed dan aan hen, bijvoorbeeld omdat ze een mannenhoed dragen die niet past bij hun vrouwelijke gezichtslijnen. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Borsalino-hoed of schipperspet die nu zo populair zijn. Toen ik begon, had ik niet verwacht dat er zo veel onzekerheid bestaat over ons uiterlijk. Ik vind het mooi als mijn hoeden daarin iets kunnen betekenen en iemand zelfvertrouwen kunnen geven.”

Meer lezen

Interview Klaartje Scheepers   Fotografie Frédérique Gillet
Gepubliceerd op 9 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN