Petra Kroon is senior vormgever van Flow. Niet alleen op haar werk, maar ook thuis maakt en ziet ze graag mooie dingen. Dit jaar wil ze het stuk grond om haar huis eens goed onder handen nemen. Hoe pak je dat aan? Deze keer: de voortuin.
Elke keer als ik thuis aankwam, was de puinzooi in mijn voortuin mijn grote ergernis. Al maanden stonden de stapels stenen klaar en ik zag een gevel met een mooie klimroos en blauwe regen al voor me. Maar ik moest geduld hebben. Veel geduld, omdat de gemeente de weg anders zou gaan inrichten en ophogen. Dit werd steeds uitgesteld, omdat niemand nog wist hoe hoog de weg zou worden. En ik maar wachten. Tot die tijd heb ik de voortuin een beetje opgeleukt met bakken bezaaid met bloemenmix en potten met seizoensplanten, zoals tulpen.
Nu is er een smalle stoep tussen onze voortuin en de weg, waardoor we ook ineens wandelaars langs de tuin hebben gekregen. We hebben niet veel ruimte voor het huis: drie smalle borders en een oprit. Ik ging over de inrichting en mijn handige man heeft alle bestrating voor zijn rekening genomen.
Tekst gaat verder onder foto
Ik vind dat alle borders in de tuin in elk seizoen iets aantrekkelijks moeten hebben. Ook in de winter. Een mooi blad, mooie bloemen, een mooi wintersilhouet. En wat afwisseling in kleur. Daarnaast moet het goed zijn voor de biodiversiteit. De drie leilindes voor het huis zijn als enige overgebleven van de oude beplanting, dus die vormen de basis.
Ter inspiratie ben ik naar een expositie gegaan bij Droogdok in Amsterdam. Hier heeft de beroemde landschapsontwerper Piet Oudolf een geveltuin voor het tijdschrift See All This ontworpen, The Amsterdam Low Line. Het tijdschrift had hem als gastcurator voor het zomernummer van 2023, dat helemaal in het teken stond van zijn planten (met een fijne plantengids erin). Voor de gelegenheid was er ook een tijdelijke kwekerij ingericht, zodat ik meteen wat van zijn favoriete planten kon kopen. Met een flinke wensenlijst ben ik meteen doorgereden naar een paar tuincentra in de buurt om nog wat planten te gaan halen en een begin te maken met de inrichting. Mijn voortuin ligt op het noordoosten dus de planten moeten wel goed tegen schaduw kunnen.
Tekst gaat verder onder foto
Ik heb gekozen voor:
- Kattenkruid, Nepeta faassenii Walker Low, voor langs de stoep. Dit geeft een rij prachtige paarse pluimen die niet zo hoog worden en bloeien van juni tot medio augustus. Een insectenmagneet en een bestuiver.
- Tussen het kattenkruid, ook langs de stoep, plaats ik hortensia Rozanne, die van juni tot het gaat vriezen bloeit. Ook een fantastische bestuiver die bijen en vlinders aantrekt.
- Langs de rand aan de kant van het huis staat een rij klokjesbloem, campanula, die van mei tot augustus bloeit en in de winter groen blijft. Dit is een waardplant, een fijne voedingsbron, voor de klokjesbij en lokt veel insecten naar de tuin.
- Zeeuws knoopje, de Astrantia major, kocht ik ook. Deze kan goed bloeien in de (half)schaduw, in mei en juni en trekt ook bijen en vlinders aan.
- Nagelkruid, Geum, dat bloeit van mei tot september en een waardplant is voor vlinders.
- Vrouwenmantel, Alchemilla molis, een mooie bodembedekker die bloeit van mei tot juni. Ik ben dol op dit prachtige blad en de mooie bloemen. En kijk eens hoe prachtig de druppels van dauw of regen op het blad blijven liggen. Eigenlijk heeft deze wat meer zon nodig maar ik ga kijken of hij het toch gaat doen.
- Witte judaspenning. Deze bloeit al in april en is ook na de bloei nog lang mooi, als de bloemen een soort penningen worden waar je de zaadjes in ziet zitten.. En is ook nog eens een waardplant voor vlinders.
- Pluimhortensia Pinky Winky, Hydrangea paniculata, wil ik ook. De pluimvariant is eigenlijk de enige hortensiasoort die vlinders aantrekt. Alle andere hortensiasoorten zijn steriel en doen dus niks voor de biodiversiteit. Deze bloeit van juni tot september en heeft ook een mooi wintersilouet na de bloei.
- Herfstanemonen, Honorine jobert, want die bloeit mooi in het najaar. Ook in de winter blijft ie nog knap om naar te kijken.
- Duizendknoop, Persicaria amplexicaulis, bloeit van juli tot september en geeft ook een mooi winterbeeld na de bloei. Deze plant is ook aantrekkelijk voor insecten.
- Tot slot koos ik wat klimplanten die naast de deur tegen de muur groeien. De klimroos New Dawn, die geschikt is voor de schaduw, en een Toscaanse jasmijn die de hele winter groen blijft.
In de zijborder plantte ik ook nog twee sierboompjes. Een Japanse sierkers, Prunus Burgundy, met mooi bruin blad en een sierappel, Malus Red Sentinel, die in het voorjaar mooie bloesem krijgen en in de winter prachtig verkleuren. De sierappel blijft de hele winter mooi met de kleine rode appeltjes.
Voor bloei in het vroege voorjaar heb ik hier nog bollen tussen gezet van wilde hyacinten en sneeuwklokjes. Ik ga hier in het najaar nog wat meer bollen planten en voorjaarsbloemen zaaien, want de bloei in het voorjaar viel nog een beetje tegen. Het duurt altijd wel een paar jaar voor je een border helemaal hebt zoals je zou willen. Dat is ook meteen het leuke van tuinieren. Je moet altijd kijken wat aanslaat in je tuin en je kunt altijd nieuwe plannen bedenken.
Meer lezen
- Petra ontdekt de ‘sunny side’ van slakken (maar wil toch van ze af).
- Slow tuinieren, zeg dat wel: Petra over haar verwachtingen.
- Snoeien doet groeien: zo pak je dat aan dit voorjaar.
Tekst en fotografie Petra Kroon Fotografie headerbeeld Unsplash
Gepubliceerd op 28 mei 2024