Snoeien doet groeien: zo pak je dat aan dit voorjaar

tuin snoeien voorjaar

Petra Kroon is senior vormgever van Flow. Niet alleen op haar werk, maar ook thuis maakt en ziet ze graag mooie dingen. Dit jaar wil ze het stuk grond om haar huis eens goed onder handen nemen. Hoe pak je dat aan? Deze keer: snoeien doet groeien.

Nu de winter is afgelopen, is het tijd om de planten in de tuin een goede start van het voorjaar te geven. Een van de dingen die ik altijd lastig vind is het snoeien. Maar omdat ik mijn tuin steeds meer circulair wil laten worden en dus steeds meer afval wil hergebruiken, heb ik er dit jaar echt zin in. Snoeiafval is namelijk heel bruikbaar in de tuin.

Ik ben in januari aan de slag gegaan met het snoeien van de leilindes en de knotwilg. Bij deze bomen is het makkelijk. Alle takken moeten er in de winter af en voor je het weet groeien ze weer terug. In de zomer zitten ze dan weer volop in het blad.

petra slow tuinieren - snoeien 2

Een tweede leven voor de takken

Na het knippen ligt er een berg takken die ik voorheen altijd afvoerde via de groencontainer. Maar je kunt deze prima gebruiken in je tuin.

Vorig jaar heb ik van de takken een wal gemaakt om meer beestjes naar de tuin te lokken. Nu had ik een ander plan. Ik heb van de buren een hakselaar geleend om alle takken tot kleine stukjes te versnipperen. Die snippers heb ik als een laagje over alle kale aarde in de tuin verdeeld. Mulchen noem je dit. Het zorgt ervoor dat de aarde bij langdurige droogte beschermd is tegen de zon, en tegelijkertijd vocht vasthoudt. Bovendien verbetert het de bodem en is er minder ruimte voor onkruid.

Snoeikalender

Veel vaste planten kunnen in maart gesnoeid worden. Omdat ik het altijd lastig vind om te onthouden wanneer je wat moet snoeien, heb ik de rustige winterperiode gebruikt om al mijn planten in te voeren in de tuinapp van Yarinde. Je kunt hier je tuinzones (bijvoorbeeld ‘border voortuin’) aanmaken, waar je vervolgens je planten aan toevoegt. Dit is wel even een klus, maar zorgt ook voor veel overzicht. Vervolgens krijg je per maand een melding welke planten je moet snoeien of bemesten. En kun je doorklikken naar een snoei-instructie. Ook op YouTube vind je heel veel voorbeelden voor het snoeien.

petra slow tuinieren - snoeien 2

Uitgebloeide bloemen laten staan

Ik vind het heel mooi om uitgebloeide bloemen en grassen in de winter te laten staan. Dit zorgt voor mooie silhouetten in de tuin en vaak kunnen kleine insecten zich erin verschuilen. Deze bloemen kun je in maart allemaal makkelijk afbreken, dit is eigenlijk beter dan snoeien. Ze breken dan op de natuurlijke plek en je beschadigt het nieuwe groen niet dat alweer opkomt onder de bloem. Dit doe ik bijvoorbeeld met zonnehoed, verbena en sedum. Ik breek ze in maart in kleine stukjes en strooi deze over de aarde. De dode siergrassen knip ik met een snoeischaar (of een heggenschaar, als het een dikke bol is). De groenblijvende grassen (zoals het schapengras) heeft vaak onderaan wat dood blad. Dit kun je gewoon wegtrekken.

De vlinderstruik snoeien

Ook de vlinderstruik snoei ik in maart. Je kunt alle takken op ongeveer dertig centimeter boven de grond afknippen of afzagen. Het liefst net boven een zijtakje. Een vlinderstruik groeit ongeveer honderdvijftig centimeter per jaar. Wil je je vlinderstruik wat hoger laten worden, dan kun je hem minder kort afknippen. Deze plant groeit op eenjarig hout en gaat juist heel rijk bloeien als je hem vroeg in het jaar kort knipt. Het is niet erg als hij al is uitgelopen als je gaat snoeien.

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s kun je ook snoeien in maart, maar dan moet het niet meer gaan vriezen. Bij twijfel wacht je liever nog een paar weken. De hortensia Annabelle kun je helemaal kort knippen tot vijftien centimeter boven de grond. De pluimhortensia’s knip ik ook, maar iets minder kort: op ongeveer dertig centimeter. Bij de boerenhortensia’s knip ik alleen de bloemen eruit, net boven een nieuw groen blaadje. Dit kun je eigenlijk het beste meteen na de bloei doen (hoewel ik dat nooit doe, omdat ik de uitgebloeide bloemen zo mooi vind) en het liefst voor maart. Je kunt deze plant verjongen door een paar lange takken tot aan de grond af te knippen.

Wachten tot de zomer

Dit zijn een paar voorbeelden van planten die door te snoeien goed zullen bloeien. Ik ben benieuwd hoe het bij mij uitpakt deze zomer, aangezien ik niet helemaal op tijd ben gaan knippen dit jaar. Het blijft een verrassing.

Meer lezen

Tekst en fotografie Petra Kroon
Gepubliceerd op 3 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN