Go to content

Snel afgeleid? Dit kan helpen bij concentratieproblemen

Snel afgeleid? Dit kan helpen bij concentratieproblemen

In een wereld vol prikkels kan het lastig zijn om je focus vast te houden. Deskundigen delen hun beste tips om concentratieproblemen aan te pakken.

Misschien herken je het wel: je zit net lekker in je werk, maar toch pak je onbewust weer je telefoon erbij. Of je hebt een to do-lijst vol taken, maar raakt snel afgeleid door alle dingen die nog moeten gebeuren. Gelukkig zijn er manieren om je concentratie weer terug te vinden. Vijf tips.

1. Zorg voor genoeg rust

Een goede nachtrust is het beste wat je voor je brein kunt doen, vertelt Victoria Garfield, onderzoeker bij de Unit for Lifelong Health and Ageing. Het doel is zeven tot acht uur slaap per nacht, maar als je dat niet haalt is er geen man overboord. “Zolang de kwaliteit van je slaap maar goed is,” aldus Garfield. Elke goede slaapcyclus herstelt de hersenen, en leidt dus tot minder concentratieproblemen.

Ook middagdutjes en korte pauzes helpen als je snel afgeleid bent, blijkt uit onderzoek van Garfield. Een bekende methode is de Pomodorotechniek van Francesco Cirillo. In deze methode werk je 25 minuten gefocust aan één taak en neem je vervolgens een pauze van 5 minuten om te ontspannen. 

2. Doe iets gedachteloos

Volgens Garfield vind je die ontspanning in een gedachteloze activiteit, zoals wandelen of tuinieren. Daarnaast zijn er nog andere kleine dingen die je gedachten kunnen verzetten als je bent afgeleid, zoals:

3. Zet je notificaties uit

Uit een onderzoek van Wilhelm Hoffman, voormalig hoogleraar aan de universiteit van Chicago, blijkt dat het moeilijker is om een notificatie te negeren dan een chocoladereep of seks te weerstaan. Zet notificaties daarom zo veel mogelijk uit. Voortdurend je mail moeten checken tijdens je werk kan juist zorgen voor meer concentratieproblemen. Het helpt wel als je weet dat écht dringende oproepen je wel kunnen bereiken.

4. Drink koffie

Koffie, of beter gezegd cafeïne, houdt je brein scherp en geeft je een goed gevoel, vertelt wetenschapsjournalist Michael Pollan. Mits je het met mate drinkt dan, onderstreept hij. Te veel en te laat op de dag nog cafeïne drinken, kan je uit je slaap houden. 

5. Doe een ademhalingsoefening

Volgens hoogleraar psychiatrie Gail Saltz is een ademhalingsoefening een praktische manier om je brein een oppepper te geven én even te ontsnappen van je concentratieproblemen. Door rustig te ademen, kalmeer je je zenuwstelsel. Saltz: “Adem vijf tellen in door je neus en zeven tellen uit door je mond. Doe dat een paar minuten. Een lange uitademing verlaagt je hartslag, waardoor gespannen gevoelens afnemen en je je ontspannener voelt.”

Meer lezen


Bron CNN  Fotografie Andrew Neel/Unsplash
Gepubliceerd op 1 februari 2024 Laatst bewerkt 16 mei 2025

Deel dit artikel
Lisanne van Marrewijk is freelance contentschrijver en strateeg voor merken die positieve impact maken en werkt voor Flow Magazine als online editor. Ze schrijft het liefst over mentaal welzijn, groei en ontwikkeling, duurzaamheid en gezondheid.
Flow nieuwsbrief Flow nieuwsbrief
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.

^