Baat het niet dan schaadt het niet, denken veel mensen bij supplementen. Wat is nu écht de zin en onzin van vitaminepillen? We zochten het uit.
In Nederland slaan we voedingssupplementen achterover. Zo gaven we er in 2018 in totaal 134 miljoen euro aan uit volgens Neprofarm, een brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van zelfzorgmiddelen. Dat komt volgens Jeanne de Vries, voedingswetenschapper bij Wageningen University & Research, vooral omdat we het idee hebben dat we te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgen.
In een artikel voor Onvz.nl zegt ze: “Veel mensen kampen bovendien met vage klachten die al snel worden gelinkt aan vitaminetekorten.” In bepaalde gevallen heeft het ook absoluut zin om vitamines te slikken. Volgens experts is het innemen van supplementen over het algemeen veilig als het in kleine doses gebeurt, zoals de doses in multivitamines.
De zin en onzin
Zwangere vrouwen hebben er baat bij om onder andere foliumzuur te slikken en ook mensen met een flink tekort aan een bepaalde vitamine kunnen het goed gebruiken. Uit klinisch onderzoek in 2024 kwam zelfs naar voren dat dagelijks een multivitaminepil innemen, helpt bij het vertragen van geheugenverlies als je zestig jaar of ouder bent. Uit andere onderzoeken blijkt dat probioticasupplementen kunnen helpen bij darmproblemen.
Toch kan een teveel aan vitamines wel degelijk schadelijk zijn voor ons lichaam, zegt De Vries in het artikel. “Zo kan een teveel aan vitamine C, hoewel we een overschot uitplassen, leiden tot darmklachten en misschien ook tot niersteenvorming, weten we uit onderzoek. Een teveel aan vitamine D kan schade opleveren aan hart, nieren en bloedvaten. En te veel B6 kan weer zenuwschade veroorzaken.”
Zijn supplementen goed of niet?
Stoppen met slikken dan maar? Nee, dat hoeft niet. Zolang je vitamines in lage doses binnenkrijgt, kan het absoluut zinvol zijn. Let dus ook goed op de dosis van je pillen, want daar zit per potje verschil in. Eet je bijvoorbeeld veganistisch of vegetarisch? Dan kan het helpen om extra vitamine B12 of ijzer te slikken. Kom je weinig buiten of zie je weinig zon? Dan is vitamine D misschien fijn. Ook hebben sommige mensen baat bij wat extra magnesium.
Zoek voor jezelf uit waarvan je een tekort hebt, en vul dit aan, maar nooit meer dan de dagelijks aangeraden hoeveelheid. Het raadplegen van een (huis)arts is altijd verstandig – ja, ook bij zoiets ‘onschuldigs’ als vitaminepillen.
Zelf slikt De Vries ook wat extra’s. “Ik bereken mijn inname van vitamines en mineralen weleens en dan merk ik dat ik aan de krappe kant zit. Daarom slik ik extra B-vitamines en vitamine A. Vanwege mijn leeftijd gebruik ik daarnaast vitamine D. Maar ik slik nooit meer dan vijftig procent van de aanbevolen hoeveelheid.”
Meer lezen
- Gezonde en duurzame voeding op je bord: 4 tips.
- Het effect van gezond eten op je mentale gezondheid.
- Veganistisch eten: ‘Met zoveel inspiratie denk je niet meer in room, vlees of zuivel.’
Tekst Bente van de Wouw Bron The Washington Post & ONVZ Fotografie Mariana Rascão/Unsplash.com
Gepubliceerd op 25 mei 2024