Verliefd op een ander? Dit kun je doen

Een surrealistische illustratie van verschillende mensen die met elkaar vervlochten zijn in een fantasiewereld

Verliefd  op een ander worden, gaat vaak gepaard met schaamte of verwarring. Maar waarom word je verliefd op een ander? En hoe ga je hier vervolgens mee om?

Tekst Paulien van Diepen  Illustraties  Stephanie Ginger, Maggie Stephenson
Gepubliceerd op 2 januari 2025


Onschuldig flirten met anderen? Gevoelens ontwikkelen of zelfs verliefd worden op een ander tijdens je relatie? Het kan iedereen overkomen, ook jou of je partner. De vraag is wat dit betekent voor je relatie en hoe je hier vervolgens mee omgaat. Het is een lastig onderwerp, maar met deze tips wordt het wellicht makkelijker voor jou en je partner.

Waarom worden mensen verliefd op een ander?

Voor een ander vallen terwijl je al in een relatie zit, is van alle tijden. Volgens psycholoog Esther Perel, bekend om haar werk over intimiteit en relaties, kan dit ontstaan door een verlangen naar avontuur, nieuwe energie of het missen van bepaalde aspecten binnen je huidige relatie. Het is niet altijd een teken dat er iets fundamenteels mis is in jouw relatie. Sterker nog, verliefdheid kan ontstaan door verlangens en persoonlijke groei in plaats van de tekortkomingen van je partner.

Antropoloog en relatie-expert dr. Helen Fisher beschreef verliefdheid als een biologisch proces waarbij dopamine een belangrijke rol speelt. Dopamine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor gevoelens van plezier en beloning, wordt verhoogd bij nieuwe en spannende ervaringen. Wanneer je verliefd wordt op iemand anders, kan dit simpelweg een reactie zijn op iets nieuws en opwindends, wat niet betekent dat je huidige relatie niet meer waardevol is.

Hoe ga je om met verliefde gevoelens voor een ander?

Als je merkt dat je gevoelens ontwikkelt voor iemand anders, is het belangrijk om te begrijpen wat er precies gebeurt. Het erkennen van deze gevoelens kan de eerste stap zijn naar duidelijkheid en bewustzijn.

  1. Reflecteer op je gevoelens
    Vraag jezelf af: wat trekt mij zo aan in deze persoon? Is het zijn of haar energie, aandacht of de manier waarop diegene me laten voelen? Deze vragen helpen je volgens dr. Helen Fisher om inzicht te krijgen in wat je mogelijk mist of nodig hebt in je eigen leven of relatie.

  2. Praat erover met een vertrouwenspersoon
    Dit hoeft niet direct je partner te zijn, maar iemand die je vertrouwt en objectief naar jouw situatie kan kijken. Harry Reis en Philip Shaver, hoogleraren psychologie, deden onderzoek naar Intimacy as an interpersonal process. Zij geven in hun onderzoek aan dat het delen van je gevoelens kan opluchten en nieuwe perspectieven kan bieden.

  3. Onderzoek je relatie
    Hoe staat het met de communicatie, intimiteit en gezamenlijke doelen in jouw huidige relatie? Dit zijn volgens psycholoog Esther Perel de vragen die je jezelf moet stellen. Soms kunnen verliefde gevoelens op een ander een signaal zijn dat er aandachtspunten zijn in je relatie die om actie vragen.

De impact op je relatie

Het is belangrijk om te beseffen dat verliefd zijn op een ander niet automatisch betekent dat jouw huidige relatie voorbij is. Volgens dr. John Gottman, vooraanstaand psycholoog en onderzoeker, kan het juist een kans zijn om te reflecteren op wat je samen hebt en wat je nog kunt opbouwen. Volgens Gottman is ieder groot liefdesverhaal is een eeuwigdurend gesprek. Maar hoe bespreek je dit met je partner?

Bespreken met je partner

  1. Wees eerlijk, maar zorgvuldig
    Het delen van deze gevoelens kan kwetsend zijn, maar eerlijkheid kan ook een basis zijn voor groei. Kies een moment waarop jullie beide tijd en ruimte hebben om open te praten zonder afleidingen.

  2. Werk samen aan jullie relatie
    Relatietherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn om beter te begrijpen wat er speelt en hoe je samen sterker kunt worden. Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Marriage and Family Therapy helpt relatietherapie stellen om beter te communiceren en wederzijdse behoeften te begrijpen.

  3. Stel grenzen
    Als je besluit om in je relatie te blijven, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen met de persoon waarop je verliefd bent. Dit kan betekenen dat je minder contact hebt of zelfs tijdelijk afstand neemt.

Moet je het altijd bespreken met je partner?

Psycholoog en relatietherapeut Terri Orbuch, bekend om haar uitgebreide onderzoek naar relatiepatronen en communicatie binnen relaties, suggereert dat niet alle gedachten of gevoelens gedeeld hoeven te worden. Vooral niet als ze tijdelijk en onschuldig zijn.

Verliefdheid kan soms een voorbijgaande emotie zijn, veroorzaakt door nieuwsgierigheid of een verlangen naar nieuwe prikkels. Het bespreken ervan kan meer schade veroorzaken dan het waard is. Als je zeker weet dat je verliefdheid niet verder zal uitgroeien en je huidige relatie waardevol voor je is, kan het bespreekbaar maken onnodige spanningen en onzekerheid bij je partner oproepen.

Het kan ook nuttig zijn om eerst zelf te onderzoeken waar je gevoelens vandaan komen. Zijn het signalen dat je iets mist in je relatie, of is het meer een reflectie van persoonlijke verlangens?

Twee mensen in een roze woonkamer. De vrouw zit met haar rug naar de man aan een tafel een boek te lezen. De man zit alleen op de bank en kijkt verwachtingsvol en vragend naar de vrouw.

Moet je altijd kiezen wanneer je verliefd bent op een ander?

Soms lijkt het alsof je moet kiezen: blijf je in je huidige relatie of volg je je gevoelens voor die ander? Maar de realiteit is vaak complexer. Het kan helpen om de tijd te nemen en professionele hulp in te schakelen, zoals een coach of therapeut, om jouw gevoelens en behoeften beter te begrijpen.

Verliefd worden op een ander is menselijk en kan zelfs een kans zijn om meer inzicht te krijgen in jezelf en je relatie. Het belangrijkste is om eerlijk te zijn, zowel naar jezelf als naar je partner, en bewust te kiezen hoe je verder wilt. Of je nu besluit te investeren in je huidige relatie of een ander pad kiest, wees mild voor jezelf: dit proces kost tijd en vraagt om zelfreflectie.

Welke keuze je ook maakt, verliefdheid kan een signaal zijn van dat er ruimte is voor groei en verandering – zowel binnen jezelf als in je relatie.

Lees meer

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN