Verliefd zijn is fijn. Vlinders in je buik en het gevoel dat je de wereld aankunt. Maar hoe houd je die sprankeling levend als de jaren verstrijken?
Tekst Paulien van Diepen Fotografie Getty images Illustratie Lotte Dirks
Gepubliceerd op 11 december 2024
Waarom verliefdheid verandert
In het begin van een relatie is alles nieuw en spannend. Steeds als we onze geliefde zien of aanraken, wordt dopamine losgelaten in ons brein, en voelen we ons gelukkig. Maar na verloop van tijd verandert die intense verliefdheid meestal. Dit is volkomen normaal. Je leert elkaar beter kennen, en de aanvankelijke passie kan plaatsmaken voor comfort en routine.
Volgens Psychologie Magazine houdt het lichaam het meestal na zo’n twee à drie jaar niet meer vol om een alsmaar hoger dopamineniveau te genereren en daardoor zakt de verliefdheid weg. Maar als we in de eerste drie jaar niet alleen in vuur en vlam staan, maar ook nog leuk kunnen opschieten met onze partner, zijn er genoeg endorfinen aangemaakt om het estafettestokje van de dopamine over te nemen. Endorfinen kunnen veel langduriger worden aangemaakt dan dopamine; dat verklaart waarom liefde zo lang kan duren en verliefdheid relatief kort.
Het is dus niet nodig is om de liefde op te geven. Er zijn manieren om samen actief te werken aan verliefd blijven. Hier zijn verschillende manieren die volgens experts de verliefdheid kunnen versterken.
4 tips hoe je verliefd blijft
-
Blijf je partner zien als de persoon op wie je verliefd werd
Dit is een van de belangrijkste factoren om dat verliefde gevoel te behouden. Dit kwam uit het onderzoek over het behoud van liefde dat in 2017 werd uitgevoerd door klinisch pyscholoog Michelle Duda en Raymond Bergner hoogleraar klinische psychologie aan Illinois University. Als je gelooft dat je partner nog steeds dezelfde persoon is, met alle kwaliteiten en eigenschappen van toen, is de kans groter dat je verliefd blijft. Dit geldt ook als je je partner soms wel achter het behang kunt plakken. Dit betekent dat je je partner moet blijven waarderen voor wie hij of zij is en niet moet proberen hem of haar te veranderen. -
Communicatie is key
Alle relaties kennen meningsverschillen, en dat is oké. Volgens het Amerikaanse therapeuten-echtpaar John Gottman en Julie Schwartz Gottman dat decennialang onderzoek deed naar huwelijken en scheidingen, is ieder groot liefdesverhaal een eeuwigdurend gesprek. Het gaat erom hoe je met elkaar praat en naar elkaar luistert. Luister om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren. Probeer elkaar niet te beschuldigen, aan te vallen of te bekritiseren. Luister goed wanneer je partner zich gekwetst voelt en werk samen aan conflicten op een manier die bij jullie relatie past. Wees niet bang om je emoties of kwetsbaarheden te uiten bij je partner. -
Nieuwsgierig blijven naar je partner
Natuurlijk is het fijn om veel tijd door te brengen met elkaar. Maar alles samen doen, kan je het idee geven dat je alles van de ander al weet. Om nieuwsgierig te blijven naar elkaar, is het volgens Richard Schwartz, hoofddocent in psychiatrie aan Harvard University, nodig om ook apart van elkaar tijd door te brengen. Zo kun je je eigen ervaringen op doen die je daarna weer met elkaar kunt delen. Zo heb je elkaar altijd iets te vertellen. -
Gedeelde doelen en activiteiten
Het hebben van gedeelde doelen en activiteiten helpt koppels volgens professor Richard Schwartz om verliefdheid te versterken. Dit kan variëren van het delen van hobby’s en interesses of het plannen van een reis tot het samen opvoeden van kinderen. Het werken naar iets samen zorgt ervoor dat jullie samen in dezelfde richting kijken.
Liefde is geen sprint, maar een marathon vol verrassingen, ontdekkingen en soms ook struikelblokken. Met deze tips in je achterzak kun je niet alleen verliefd zijn, maar vooral verliefd blijven – zelfs als je partner voor de honderdste keer de helft van het boodschappenlijstje vergeet te kopen. Want zeg nou zelf: een vonk is fijn, maar een blijvend vuur is toch echt warmer.
Extra hulp bij verliefd blijven
Kun je ondanks deze tips wel wat hulp gebruiken van een relatietherapeut? Flow werkt samen met Psychologie Magazine, dat de online training Hou me vast ontwikkelde. Deze bewezen effectieve training van de wereldberoemde relatietherapeut Sue Johnson geeft je relatie een boost en doorbreekt negatieve patronen. Je leert elkaar écht zien en begrijpen. De training is een exclusieve samenwerking met Stichting EFT Nederland en je krijgt er het boek Houd me vast van Sue Johnson bij.