Zonder telefoon in je hand wakker worden, rustig tandenpoetsen, een kop koffie zetten terwijl je jezelf wakker knijpt. Iedereen heeft een eigen manier om de dag te beginnen. Dit doet de redactie van Flow om minder gestrest de deur uit te gaan.
Een rondje met het hondje
Ilse Savenije, coördinator online en projecten: “Het ochtendrondje met de hond is voor mij. Op de dagen dat ik naar de redactie ga en ’s morgens geen tijd heb voor een uitgebreide wandeling, loop ik ons standaard blokje om. Lang duurt het niet, vijf tot tien minuten maximaal, maar mijn hond bepaalt het tempo. En dus mag hij zo lang snuffelen en treuzelen als hij wil, zonder dat ik hem meetrek en denk: schiet eens op, ik moet zo de deur uit. Ook al stelt het qua tijd weinig voor, door die paar minuten bewust niet-haasten begin ik echt anders aan m’n dag (en Lowie natuurlijk ook).
Op dagen dat ik eerder opsta dan mijn vriend maak ik tijdens het ontbijt bijna altijd een briefje met een tekening, limerick of stripje voor hem. Appjes of mails beantwoorden (wat ik ook zou kunnen doen) brengt me meteen in de onrustmodus. Juist door te focussen op alleen dat kleine tekeningetje, begin ik met minder ’to do’s van buitenaf’ aan mijn dag.”
Outfit van de dag
Nika Heijne, tekststagiair: “De avond van tevoren leg ik mijn kleding altijd netjes klaar. Zo hoef ik de volgende dag met mijn slaperige hoofd niet bezig te zijn met wat ik aan zal doen.”
Een half uur extra nemen
Irene Smit, creative director: “Vroeger, voordat ik me bewust was hoe belangrijk een fijne ochtendstart is, rende ik rond en hup, vertrok ik naar mijn werk. Nu neem ik altijd tijd voor een bakje yoghurt, een kop koffie en de krant. Zo fijn! En wat maakt dat half uurtje uit op een dag. Ik heb zelfs twee speciale designermokken met teksten erop die heel fijn zijn voor de ochtend. Op de een staat: gorgeous. En op de andere: you can do this. Heerlijk om de dag te beginnen met een compliment of een steuntje in de rug.”
Begin de dag met een boek
Marije van der Haar, coördinerend eindredacteur: “Alweer zeven jaar geleden ging ik naar een leesretraite en besloot ik lezen een nog belangrijkere plaats in mijn leven te geven. Sindsdien sta ik elke ochtend eerder op om een boek te gaan lezen – en laat ik mijn telefoon bewust nog even uit. Ik merk dat ik zo veel rustiger de dag begin. Hoe druk ik het ook heb en wat er ook verder gebeurt, ik heb mijn moment voor mezelf gehad. En ik ben eerder geneigd om tussen de bedrijven door nog even verder te lezen.”
Zonder telefoon de dag beginnen
Ruby Wijdenbosch, online editor: “Ik probeer zodra ik wakker word en eigenlijk sowieso voordat ik de deur uit ben, mijn telefoon niet te gebruiken. En als ik het toch doe, is het voor iets positiefs, zoals het lezen van Flow’s goed nieuws (geen grap, no spon, doe ik echt).
Ook probeer ik in drukke, stressvolle tijden iets eerder op te staan om mijn ademhalingsoefeningen te doen die ik van mijn ademtherapeut kreeg.
En o ja, ik heb een wake-up light. Echt een werelduitvinding, want daardoor word ik zoveel fijner en geleidelijker wakker. Een half uur voor je ‘wektijdstip’ wordt ie geleidelijk lichter, als je echt wakker moet worden is ie op z’n felst. En dat met vogelgeluidjes en stromend water (ik heb die van Loftey). Zodra de lente/zomer begint houd ik mijn gordijnen standaard een stukje open zodat daar ook licht door komt, wat mijn natuurlijke ritme bevordert.”
Een ochtendwandeling
Caroline Buijs, creative managing editor: “Een kalme start van de dag begint voor mij met het maken van een ochtendwandeling in mijn buurt. Ik loop altijd dezelfde route: een rondje over een eiland. Het enige waar ik soms in varieer, is of ik het rondje links- of rechtsom loop. Juist omdat de route hetzelfde is, is het zo leuk om te zien wat er tóch elke dag net anders is. Bloemen die bloeien, een kat op een andere plek, een mooi gordijn dat nog dicht is enzovoort. Door dit wandelingetje begin ik altijd met een (redelijk) rustig hoofd aan mijn dag.”
Starten met een kop thee
Meiya Weldam, stagiair vormgeving: “Wat ik altijd doe om de dag minder gestrest te beginnen, is eerder opstaan: minimaal een uur voordat ik vertrek. Dan maak ik een kop thee die ik heel rustig drink.”
Bewust wakker worden
Maaike Beekers, managing editor: “Vaste ochtendroutines heb ik niet. Wel steeds andere. Ik begin graag met koffie, soms filterkoffie, soms espresso of cappuccino, met haver-, soja- of koemelk. Pak ik ’s morgens steeds automatisch mijn tellie, dan besluit ik dat een tijdje niet te doen. Als ik hoor hoe iemand als eerste het raam opengooit om drie keer diep in te ademen, adopteer ik dat idee. Even.
Nu las ik pas dat het loont om ’s morgens heel bewust wakker te worden. Dus niet meteen in je hoofd opsommen wat je allemaal moet doen die dag, maar denken: hé, wat lig ik hier toch lekker warm! Wat een fijn licht komt er naar binnen! Wat is mijn vriend toch schattig als ie slaapt! Wat is het beddengoed toch knisperig! Zo programmeer je je brein in positieve zin. Werkt, heb ik gemerkt.”
Meer lezen
- 9 favoriete kringloopwinkels van de redactie.
- Waarom je jouw ochtendroutine niet moet vergelijken met de routines op TikTok.
- Wat kun je doen als je elke ochtend wakker wordt met een (bijna) lege batterij?
Samenstelling Nika Heijne Fotografie Emma Simpson/Unsplash
Gepubliceerd op 2 mei 2024