9 favoriete kringloopwinkels van de redactie

Favoriete kringloopwinkels

Eerder schreef stagiair Nika over 5 fijne vlooienmarkten in Nederland. Ze was daarna ook razend nieuwsgierig naar de vintage tips van haar collega’s. Dus op een zonnige middag vroeg ze naar hun favorieten. Het resultaat? Nou, dat lees je hier.

Kringkoop Mijdrecht

Maaike Beekers, managing editor: “Zowel vanbuiten als vanbinnen geen beauty, maar dat vind ik er juist zo leuk aan. Deze winkel heeft geen enkele pretentie, maar intussen heb ik er wel al van alles weten te vinden, van charmant porselein en glaswerk tot vilten hoeden, coole oorbellen en objectjes voor aan de muur. Helaas hebben ze de boel onlangs georganiseerd en netjes gemaakt: ik vond de chaos juist geinig.”

Muttathara in Castricum

Ilse Savenije, coördinator online en projecten: “Muttathara is de kringloop waar ik al sinds mijn veertiende over de vloer kom, op zoek naar parelkettingen en leren tasjes. Ze verkopen er álles, en je kunt er lekker struinen. Hij is maar een paar keer per week een halve dag open, dus kijk eerst even op de site. Alle opbrengsten gaan naar goede doelen wereldwijd. Ik kom er inmiddels al bijna twintig jaar, dus mijn halve garderobe komt ervandaan, waaronder de zomerjas die ik elk voorjaar weer enthousiast uit de kast trek.”

De Distel in Warnsveld

Irene Smit, creative director: “Hier, in De Distel, vind je nog echt goedkope vondsten, als je goed zoekt. Zodra je de deur opent, word je overweldigd door de hoeveelheid aan spullen die de ruimte vult, het voelt alsof je een geheime schatkamer betreedt, waar je onverwacht op iets moois kunt stuiten. Onlangs vond ik er een prachtige deken uit de jaren zeventig, in warme bruine tinten die perfect passen bij mijn boshuisje in Harfsen. Toen ik vroeg naar de prijs, hield ik mijn adem in, maar tot mijn verbazing antwoordde de verkoper met een glimlach: dat is dan vijf euro.”

Pelgrimshoeve in Zoetermeer

Meiya Weldam, stagiair vormgeving: “Als je ooit in Zoetermeer bent, mag een bezoek aan deze kringloop niet ontbreken. Hij is groot en er valt een overvloed aan spullen te ontdekken. De winkel is slim verdeeld in allerlei ruimtes, gevuld met een unieke mix van items: van aardewerk tot meubels en kleding. Het is een prettige plek om rond te snuffelen, maar de echte charme zit ’m in de vondsten die je hier kunt scoren, zoals in mijn geval een paar prachtige plantenpotten.”

Kringloop Wageningen

Marjolijn Polman, beeldcoördinator: “Op een steenworp afstand van mijn huis ligt Kringloop Wageningen, met aan beide kanten van de straat een winkel die uitpuilt met interessante spullen. Zodra ik binnenstap, word ik omarmd door een wirwar van meubels en snuisterijen. Het liefst daal ik zo snel mogelijk de trap af naar het keldertje, waar het servies en glaswerk zich verschuilen. Daar ontdek ik telkens weer verborgen schatten, zoals mijn gegolfde champagneglazen en een zuil van spiegelmozaïek. Iets unieks vinden, dat maakt me blij.”

De Zaak van Ermelo & Overnodig in Putten

Caroline Buijs, creative managing editor: “Mijn liefde voor vintage ontwikkelde ik ruim dertig jaar geleden door het scherpe oog van een studievriendin: zij liet me kennismaken met Amsterdamse vintagewinkels. Sindsdien ben ik in binnen- en buitenland altijd op zoek naar verborgen schatten. Zo ook op de Veluwe, waar ik een boshuisje heb, en ik altijd even binnenloop bij De Zaak van Ermelo en Overnodig in Putten. Het is er ruim en overzichtelijk, en negen van de tien keer valt mijn oog op iets wat ik niet kan laten liggen. Laatst nog een wollen deken van AaBe in een mooie kleur blauw, die ik tijdens koude nachten ook echt gebruik. En mijn keukenkast staat vol oude blikjes – gekocht bij Overnodig.”

Snuffelmug Heemstede

Nika Heijne, tekststagiair: “Mijn eigen favoriete kringloop is Snuffelmug in Heemstede. Dit is voor mij een speciale kringloop omdat ik niet eerst mijn vriend hoef over te halen om er naar binnen te gaan. We speuren eerst samen de benedenverdieping af, waar alle schilderijen, kopjes, tafeltjes en potten te vinden zijn. Daarna gaan we de trap omhoog en dan is het ieder voor zich. Terwijl ik tussen de kleding spit, verdwaalt hij in de boeken. Laatst heb ik er nog een  romantische zomerrok gescoord.”

Vintage Friends & Vint in Amersfoort

Marije van der Haar, coördinerend eindredacteur: “Net buiten het centrum van Amersfoort vind je aan de Textielweg een vintageparadijs. Op nummer 10 zit Vintage Friends, een loods van 700 m2 met 15 shops vol meubels, woonaccessoires, vinyl, curiosa, planten en kleding. Loop daarna door naar Vint op 17A, die nog een maatje groter is: 1500 maan designmeubels, platen, kleding, lampen en nog veel meer. Ik tikte er een mooie boekenkast op de kop voor in mijn nieuwe huis, waar ik eindelijk weer plek heb om al mijn boeken een ereplaats te geven.”

SKS in Soest

Ruby Wijdenbosch, online editor: “Van kleins af aan nam mijn moeder me al mee naar allerlei tweedehandswinkels om samen te gaan neuzen. En waar ik me daar vroeger ietwat voor schaamde (ik ging naar school in een kakkerig dorp met voornamelijk rich kids), kan ik er nu intens van genieten om te speuren naar pareltjes – en ook te vertellen dat mijn nieuwe jasje ‘gewoon’ tweedehands is. SKS is een favoriet omdat dit een wat chaotische winkel is (wel een gestructureerde chaos, hoor). Kleding bij kleding, glaswerk bij glaswerk. Voor mijn jasjesobsessie (ik upcycle graag blazers) zit ik bij deze winkel goed: echt een walhalla.”

Meer lezen

Samenstelling: Nika Heijne  Fotografie Hugo Clément/Unsplash
Gepubliceerd op 11 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN