Mama’s Koelkast: Aliyah helpt moeders geld te verdienen met hun kooktalent

Aaliyah Bochhah komt uit Amsterdam. Met haar eigen eetwinkel helpt ze moeders geld verdienen met hun kooktalent. 

Wat ben je aan het doen?

“Ik ben druk met Mama’s Koelkast, mijn cateringbedrijf, eetwinkel en opleiding in één. Moeders met liefde voor koken leren er hun talent inzetten als ondernemer. Deze ‘Mama’s’, zoals wij ze altijd noemen, volgen eerst de Mama’s Koelkast Academy, vullen dan minimaal zes maanden een eigen koelkast in de winkel en kunnen daarna voor zichzelf beginnen – zo komt er weer plek voor een nieuwe Mama en een nieuwe keuken. De ene keer hebben we dus Indiase curry’s, Marokkaanse tajines of couscous met groenten, de andere keer Surinaamse roti of pindasoep. We maakten ook een boek met de recepten en verhalen van tien Mama’s van de afgelopen tien jaar. Die zijn zo inspirerend dat ik ze graag in beeld wilde brengen.”

Hoe ontstond Mama’s Koelkast?

“Mijn vriezer lag altijd vol tajines, erwtensoep en panbrood van mijn moeder – ze gaf me vaak eten mee om zeker te weten dat ik goed at. Maar ze werd ziek en mijn vriezer raakte leger en leger. Negen maanden later overleed ze. Dat was confronterend. Haar eten voelde als nog het enige tastbare van haar, niet haar sieraden of jurken. Als dat op ging, had ik niks meer. Haar overlijden zette veel in gang. Mijn baan bij het NOS Jeugdjournaal met alle deadlines en drukte paste niet meer bij me, ik wilde meer zingeving en moederliefde om me heen. Met Mama’s Koelkast kan dat: nu help ik moeders om geld te verdienen met hun kooktalent.”

Wat houdt de Academy in?

“In drie maanden leren de moeders alles om een onderneming te beginnen. Het is gratis en iedereen is welkom: vrouwen met baan die een switch willen maken, maar ook vrouwen met een taalachterstand bijvoorbeeld. Eerst deed ik dat tussendoor, organisch, maar nu is het een gestructureerde opleiding met sponsors. De Academy laat zien hoe je met iets kleins grote impact kunt maken: deze vrouwen groeien enorm door ze alleen maar te zíen, te zeggen dat ze het kunnen.”

Je won een prijs voor inspirerende sociale ondernemers, hoe was dat?

“Ik kijk nooit op die manier naar mezelf. Toen ik de Butterfly Award won, moest ik daar erg aan wennen. Ik doe gewoon wat ik doe. Dus zo’n label… ik weet het niet.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen tien jaar?

“Ik ben hier altijd omringd door mensen die ik lief vind. Mijn kinderen, Izza van zes en Malique van twee, neem ik vaak mee naar de winkel. Het is zo’n levendige plek, een soort community, en er wordt altijd gekookt. Izza kookt soms mee – ze heeft nu haar eigen minikoelkast waarvoor ze bijvoorbeeld pizza’s maakt met een van de mama’s. Ik heb een sterke herinnering aan hoe mijn eigen moeder in mijn jeugd in Marokko buiten brood bakte, onder een cactusboom. Zo’n beeld van haar zorg en aandacht voor mij, dat is zo rijk. Ik hoop dat mijn kinderen straks ook zo’n beeld van mij zullen hebben.”

Meer lezen

Interview Klaartje Scheepers  Fotografie Mariët Mons

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN