Goed nieuws: games helpen mentale gezondheid bespreekbaar te maken

gamen mentale gezondheid

Veel jongeren zijn somber. En wat nou als de huidige vormen van hulp of preventie niet (voldoende) werken? Of niet iedereen bereiken? Onderzoeker Anouk Tuijnman, van oorsprong orthopedagoog, keek naar de functie van gamen bij depressie en het voorkomen ervan, wat positieve resultaten opleverde.

De weg naar hulp makkelijker maken, dat was het doel van Anouk Tuijnman. Ze is orthopedagoog en wetenschappelijk onderzoeker bij het Trimbos-instituut op gebied van gamen, gokken en digitale balans.

Doordat depressie onder jongeren veel voorkomt, en deze groep niet altijd de juiste hulp vindt of krijgt, dacht Tuijnman aan videogames. “We weten dat Stardew valley, Animal crossing maar ook Dark souls op veel mensen een positief effect hebben. Het kan een omgeving zijn waarin je gelijkgestemden ontmoet en leert dealen met moeilijke momenten,” vertelt ze in een artikel van Trimbos.

Omgaan met afwijzing

Voor het onderzoek maakte Tuijnman samen met ontwikkelaars de spellen Moving stories en ScrollQuest. Spelers moesten in Moving stories goud verzamelen en monsters verslaan. “In het spel, dat de jongeren met hun vader óf met andere jongeren speelden, worden spelers afgewezen. We ontdekten dat vaders hun kind in de game effectief konden begeleiden om daarmee om te gaan. En dat de aanwezigheid van andere jongeren hen motiveerden om toch door te spelen, ondanks de ‘afwijzing’.”

In ScrollQuest is het doel dat de spelers hun depressieve nichtje helpen en feedback geven. Tuijnman liet een hele klas de game spelen en organiseerde na afloop een groepsgesprek. Het gevolg was dat de game het stigma rondom mentale gezondheid verminderde, en dat leerlingen onderling met elkaar in gesprek gingen over depressie.

Gamen de nieuwe therapie?

Om de games in te zetten als effectief hulpmiddel is eerst meer onderzoek nodig, volgens de orthopedagoog. Wel meent ze dat games veel potentie hebben om hulp te bieden, wanneer andere vormen zoals boeken lezen en beweging onvoldoende werken. Zo is het een goede eerste stap in het (preventief) behandelen van depressie, in een vorm die veel jongeren aanspreekt.

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 29 december 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN