Goed nieuws: meeste ‘vlees’ komt in 2040 niet meer van dode dieren

geweekt vlees

In 2024 is zestig procent van het ‘vlees’ dat we eten plantaardig, of het wordt gekweekt zonder dat daarvoor dieren gedood moeten worden. Althans, dat zijn de voorspellingen volgens onderzoekers. Zo zit het. 

Het onderzoek, waarvoor allerlei experts werden geïnterviewd, is uitgevoerd door adviesbureau Kearney. Volgens het rapport dat zij schreven wordt de grootschalige vleesindustrie door velen als onnodig gezien. ‘In vergelijking met conventioneel geproduceerd vlees, hebben vleesvervangers en gekweekt vlees veel meer voordelen. Het is dus een kwestie van tijd voordat die laatste groep een groter marktaandeel krijgt.’

Gekweekt vlees is goed voor het milieu én de dieren

Wat maakt vleesvervangers en gekweekt vlees dan beter? Dat heeft vooral met de impact op het milieu te maken. Het produceren van het product op de traditionele manier brengt namelijk veel meer schade toe. En uit verschillende recente onderzoeken blijkt ook dat de hoge uitstoot in de industrie veel impact heeft op het klimaat.

Daar komt nog eens bovenop dat nog ongerepte natuur vernietigd wordt om er landbouwgrond van te maken. Nog een groot pluspunt van plantaardig eten: er komt geen dierenleed bij kijken.

Vind je het moeilijk om vlees te laten staan? Volgens Carsten Gerhardt, partner bij Kearney, smaakt geweekt vlees exact hetzelfde als conventioneel geproduceerd vlees, het heeft alleen minder negatief effect op het milieu en de dieren. Dat is mooi nieuws.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron The Guardian  Fotografie Jason Briscoe/Unsplash.com
Gepubliceerd op 10 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN