In 2024 is zestig procent van het ‘vlees’ dat we eten plantaardig, of het wordt gekweekt zonder dat daarvoor dieren gedood moeten worden. Althans, dat zijn de voorspellingen volgens onderzoekers. Zo zit het.
Het onderzoek, waarvoor allerlei experts werden geïnterviewd, is uitgevoerd door adviesbureau Kearney. Volgens het rapport dat zij schreven wordt de grootschalige vleesindustrie door velen als onnodig gezien. ‘In vergelijking met conventioneel geproduceerd vlees, hebben vleesvervangers en gekweekt vlees veel meer voordelen. Het is dus een kwestie van tijd voordat die laatste groep een groter marktaandeel krijgt.’
Gekweekt vlees is goed voor het milieu én de dieren
Wat maakt vleesvervangers en gekweekt vlees dan beter? Dat heeft vooral met de impact op het milieu te maken. Het produceren van het product op de traditionele manier brengt namelijk veel meer schade toe. En uit verschillende recente onderzoeken blijkt ook dat de hoge uitstoot in de industrie veel impact heeft op het klimaat.
Daar komt nog eens bovenop dat nog ongerepte natuur vernietigd wordt om er landbouwgrond van te maken. Nog een groot pluspunt van plantaardig eten: er komt geen dierenleed bij kijken.
Vind je het moeilijk om vlees te laten staan? Volgens Carsten Gerhardt, partner bij Kearney, smaakt geweekt vlees exact hetzelfde als conventioneel geproduceerd vlees, het heeft alleen minder negatief effect op het milieu en de dieren. Dat is mooi nieuws.
Meer lezen
- Minder vlees eten lastig? 4 tips om het makkelijker te maken.
- Veganistisch eten: met zoveel inspiratie denk je niet meer in vlees, kaas of room.
- Zo richt je je koelkast in tegen voedselverspilling.
Tekst Bente van de Wouw Bron The Guardian Fotografie Jason Briscoe/Unsplash.com
Gepubliceerd op 10 april 2024