Goed nieuws: dit is het effect van jezelf ‘knuffelen’, volgens de wetenschap

goed nieuws: jezelf knuffelen

Een knuffel van iemand krijgen, is goed voor onze mentale gezondheid. Je haalt er steun en troost uit en het verlaagt het stresshormoon in je lichaam. Heeft jezelf knuffelen of aanraken hetzelfde effect?

We hebben biologisch gezien allemaal behoefte aan aanraking. Niet zo gek, want een knuffel of geaaid worden is goed voor je mental health, aldus onderzoekers verbonden aan de University of Oxford.

Wel blijkt er een duidelijk verschil te zijn tussen een knuffel van een naaste of van een vreemde. De aanraking door iemand die we liefhebben, heeft een positiever effect dan wanneer we iemand knuffelen die we niet kennen. Hoe zit dat dan wanneer je jezelf aanraakt?

Een dikke knuffel van jezelf

Ook jezelf aanraken – een hand op je hart, gezicht of buik – blijkt goed te zijn tegen stress. Je hoeft jezelf dus niet per se een dikke pakkerd te geven. Ook kleine aanrakingen verlagen het cortisolgehalte (stresshormoon) in je lijf, blijkt uit onderzoek door wetenschappers verbonden aan verschillende Duitse universiteiten.

Volgens de auteurs van het onderzoek zou ‘zelfaanraking’ een goede manier kunnen zijn om zelfcompassie te tonen of een tevreden en veilig gevoel te creëren. Dat maakt het volgens de onderzoekers een prettige manier om om te gaan met eenzame gevoelens.

Zo verlaag je je stressniveau

Er zijn verschillende manieren om jezelf gerust te stellen. In de podcast The Science Of Hapiness van het Greater Good Science Center, een onderzoeksinstituut in Californië, deelt zelfcompassie- en mindfulnessexpert Aljoscha Dreisoerner een aantal oefeningen.

Zo kun je bijvoorbeeld je handen op je hart of buik leggen en je concentreren op je ademhaling. Ook jezelf een knuffel geven door je armen om je heen te slaan, is een goede manier om dat opgejaagde gevoel iets te verminderen.

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 26 november 2023, laatst bewerkt op 16 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN