Er zijn 5.000 voedselbanken voor de bij (waar je gratis bloemzaadjes kunt ophalen)

foto van een bij in een bloem

Er openen binnenkort vijfduizend voedselbanken voor bijen. Hier kun je gratis inheems en gifvrij bloemzaad ophalen om zo een betere leefwereld voor de bij te creëren. Want dat is hard nodig.

Op 11 april openen de voedselbanken in heel Nederland en Vlaanderen hun deuren, zodat op 22 april, Nationale Zaaidag, iedereen bloemen kan zaaien voor de bij. Vorig jaar werd er zo 140.000 vierkante meter bloemen gezaaid.

De Nederlandse bij heeft aandacht nodig

Bijen zijn een belangrijke schakel in onze voedselketen en ons ecosysteem. Ze vliegen van de ene naar de andere bloem op zoek naar nectar en stuifmeel en bestuiven zo tachtig procent van onze eetbare gewassen.

Maar hoe minder bloemen (en daarmee nectar en stuifmeel), hoe moeilijker het voor de bij wordt om te overleven. En dat is de reden waarom het niet zo goed gaat met de Nederlandse bij. Door onze betegelde tuinen raakt de bij ondervoed. In de afgelopen dertig jaar is daardoor het aantal bestuivers, waaronder de wilde bij, met 75 procent afgenomen.

De oplossing is simpel

Hoe minder bijen, hoe meer de productie van onze groente en fruit in gevaar komt. Gelukkig is de oplossing simpel: meer bloemen zaaien en minder tegels in de tuin. Om de biodiversiteit te stimuleren, start stichting The Pollinators de actie Voer de Bij Bij. En jij kunt zo je steentje (of beter nog: bloemetje) bijdragen.

Haal vanaf 11 april je gratis bloemzaadjes op bij een van de voedselbanken, plant ze in je tuin, op je balkon, in de perkjes bij de bomen in de straat of wip een tegel uit je (gevel)tuin. De bloemen trekken bijen en andere bestuivende insecten aan.

Nog een laatste tip: driekwart van de wilde bijen nestelt zich ondergronds. Laat alle takjes en blaadjes dus lekker in je tuin liggen. Hier stichten wilde bijen weer een gezin onder.

Meer lezen

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/Michelle Atkinson
Gepubliceerd op 18 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN