Waarom een pottenbakcursus zo goed is voor je mental health + 6 plekken in NL

Heb je ook het gevoel voortdurend ‘aan’ te staan? Als je met je handen werkt, ga je vaak vanzelf uit je hoofd, weet Flow-stagiaire Nika Heijne. Daarom ging ze een dag op pottenbakcursus.

Tekst Nika Heijne  Fotografie Nika Heijne & Unsplash
Gepubliceerd op 20 juni 2024

Met je handen werken doet goed, is al vaak uit onderzoek gebleken. Je wordt er rustiger van, en minder gestrest. En ook je geheugen zou er wel bij varen. Onlangs schreef de New York Times nog over de positieve effecten die het heeft op je brein.

Resultaat maakt tevreden

Er zijn nog andere pluspunten aan het doen van een pottenbakcursus. Volgens Kelly Lambert, professor in neurobiologie en gedrag aan de universiteit van Richmond in Virginia, maakt creatief bezig zijn ook tevreden. “Als je moeite doet en het resultaat daarvan kunt zien, denk aan een sjaal die je hebt gebreid, geeft het een gevoel van succes en grip op je wereld.”

Of ik vaak met mijn handen werk? Jazeker. Ik tik op mijn toetsenbord en scrol op mijn mobiel. Al besef ik heus wel dat het om andere dingen gaat, dan om digitaal manoeuvreren. Dus besluit ik een cursus pottenbakken te volgen. Te beginnen met een dag, dat moet te doen zijn.

Laat perfectionisme los

Na de kennismaking en introductie beginnen we met walsen. Voor wie nu aan dansen denkt: het is in dit geval een manier van kneden, om de klei luchtvrij te maken. Daarna is het de bedoeling dat ik de brok klei in het midden van mijn draaischijf leg. Of beter gezegd: gooi. Want dat is de beweging die we geleerd krijgen. Dat mikken is nog best moeilijk, maar na een paar worpen ligt mijn bol klei eindelijk goed. Vervolgens begint het omhoogtrekken van de klei, iets wat je niet meteen onder de knie hebt. Niet erg, want je kunt altijd opnieuw beginnen.

Het resultaat aan het einde van de dag: een kom, een mok en een kleine vaas. Die vaas was een verrassing, de bedoeling was dat het een mok zou worden. Dat is misschien wel het leukste gedeelte van de pottenbakcursus: het kleien levert onverwachte resultaten op. En ook minder perfecte vormen kunnen mooi uit de oven komen.

Uit je hoofd in je handen

Misschien nog wel het lastigste bij dit proces: om niet steeds te kijken hoe ver andere cursisten zijn en of zij iets mooiers maken dan jij. Zoals we eerder schreven is het een natuurlijke reactie, om jezelf met anderen te vergelijken, maar je kunt er wel last van hebben. Vooral omdat je juist uit je hoofd wil, en focussen op je eigen werk. Nu vraagt pottenbakken nogal wat concentratie: een voordeel in dit geval, want daardoor kom je op een gegeven moment vanzelf in een flow en vergeet je de wereld om je heen.

6x pottenbakcursus in Nederland

Meer lezen

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN