6x worstelingen die je herkent als je (als vrouw) ADHD hebt

vrouw adhd

Wist je dat ADHD zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen? Het is echt niet alleen maar rondrennen en te veel energie hebben. Misschien herken je als vrouw met ADHD deze worstelingen.

Tekst Bente van de Wouw  Bron Huffington Post  Fotografie Jordan Bauer/Unsplash.com
Gepubliceerd op 21 juni 2024

Denk je aan ADHD, oftewel attention-deficit/hyperactivity disorder, dan denk je al snel aan vooral heel erg druk zijn en niet stil kunnen zitten. Want dat is vaak hoe het zich bij jongens uit. Bij vrouwen is dat net even anders.

Zij maskeren hun symptomen sneller en internaliseren ze, waardoor ze sneller te maken krijgen met depressie, angstgevoelens en een lage eigenwaarde. Volgens klinisch psycholoog Suwilanji Kuezi-Nke worden vrouwen om die reden ook verkeerd gediagnosticeerd met angst in plaats van ADHD. Dat vertelt ze in een artikel in Huffington Post.

Bij mannen uit het zich juist extern. Niet voor niets wordt ADHD drie keer zo vaak geconstateerd bij jongens. Maar nu er steeds meer informatie over ADHD is, nemen de diagnoses onder vrouwen toe. Sterker nog: volgens Kuezi-Nke is het aantal diagnoses tussen 2020 en 2022 verdubbeld. Hoe uit ADHD zich dan bij vrouwen? Misschien herken je deze zes worstelingen.

6 worstelingen van vrouwen met ADHD

  1. Je vindt het moeilijk om je te focussen op één taak, vooral als je het niet interessant vindt. Ben je bezig met het stofzuigen van de huiskamer, dan verlies je plotseling interesse en stop je er halverwege mee om iets anders te gaan doen. Dat soort praktijken.
  2. Vind je iets wél interessant, dan kun je je juist wel goed focussen. Sterker nog, soms is dat een hyperfocus. Je verliest je dan compleet in de taak die je aan het doen bent en kunt er niet mee stoppen.
  3. Soms lijkt je brein wel een druk kruispunt in Bangkok. Je bent fysiek misschien niet hyperactief, maar je gedachten racen soms oneindig door je hoofd.
  4. Je vindt het moeilijk om vriendschappen te onderhouden. Het maken van vrienden is het probleem niet, maar het contact warm houden wel. Dat komt omdat het na een drukke werkdag vaak te veel energie kost om ook nog iemand terug te bellen of te appen. En soms ben je zo gefocust op andere dingen, dat je het simpelweg vergeet.
  5. Je hebt vaak last van grote emoties, die plotseling op komen zetten. Misschien heb je een woede-uitbarsting als de rij in de supermarkt niet snel genoeg gaat, of ben je intens verdrietig als een afspraak niet doorgaat. Het heeft allemaal te maken met hoe je brein werkt.
  6. Je praat graag veel. Of: je denkt niet na voordat je iets zegt en reageert impulsief in een gesprek met iemand.

Meer lezen

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN