Beter slapen: zo ‘hack’ je de aanmaak van melatonine op een natuurlijke manier

aanmaak melatonine

Wist je dat er verschillende natuurlijke manieren zijn om de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in je lijf te sturen? Een beetje spelen met licht op het juiste moment, kan je al helpen om beter te slapen. Zo zit dat.

Tekst Bente van de Wouw  Bron Washington Post  Fotografie Art Almighty/Unsplash.com
Gepubliceerd op 30 juni 2024

Uit recent onderzoek blijkt dat melatonine supplementen – je weet wel, die tabletjes die je helpen om beter te slapen – door veel mensen gebruikt worden. Minder mensen weten echter dat je lijf dit ook al zélf aanmaakt. En met een beetje kennis kun je die aanmaak op een natuurlijke manier naar je hand zetten, staat er in een artikel van Washington Post.

Voordat we met tips komen, is het handig om te weten wat melatonine precies doet. Lang verhaal kort: dit stofje vertelt het lichaam wanneer het tijd is om te slapen. Deze functie wordt weer aangestuurd door de hoeveelheid licht. Donkerte stimuleert de aanmaak, terwijl licht dit onderdrukt.

Het licht van je scherm onderdrukt de aanmaak van melatonine

Dat is ook meteen de reden waarom de mens vroeger vaak beter sliep. Er was een natuurlijk ritme tussen zonsopgang en zonsondergang, die niet verstoord werd door het blauwe licht van onder andere schermen. Want: het is precies dit blauwe licht dat de aanmaak het meest onderdrukt.

Niet zo gek dus, dat je niet in slaap kunt vallen als je de hele avond op je telefoon hebt gescrold. Gelukkig zijn er manieren om die natuurlijke aanmaak en afbreuk van melatonine weer te stabiliseren. Komen ze.

Zo stuur je de aanmaak van melatonine op een natuurlijke manier

  • Ga elke dag minimaal vijftien minuten naar buiten. Het liefst zestien uur voordat je weer gaat slapen. Lukt dat niet, dan kun je het ook in je huis lekker licht maken. Maar direct zonlicht is natuurlijk altijd beter.
  • Zet je bureau overdag vlakbij het raam, zodat je voldoende daglicht opneemt.
  • Ga óók naar buiten in de vroege avond, zodat je nog wat zwakker licht meepakt.
  • Dim alle lichten twee uur voordat je gaat slapen. Het liefst gebruik je dan ook geen scherm met blauw licht meer. Wil je toch televisie kijken of op je telefoon zitten? Dan kun je bijvoorbeeld een bril opzetten die blauw licht filtert. Veel smartphones kun je tegenwoordig ook op de nachtmodus zetten, waardoor het scherm geel kleurt in plaats van blauw.
  • Zorg ervoor dat er in de nacht geen tot weinig licht is en verduister je kamer zo goed als mogelijk.

Meer lezen

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN