Er zijn verschillende vormen van angst: dit zijn ze en zo ga je ermee om

vormen van angst

Een paniekaanval in een volle bus of bang voor de mening van anderen. Er zijn allerlei verschillende vormen van angst, maar gelukkig zijn er altijd manieren om ermee om te gaan. 

Angst is een emotie die we over het algemeen liever niet voelen. En we staan er al helemaal niet bij stil dat er verschillende vormen zijn. Toch kan het helpen om te beseffen waar je nu precies last van hebt. Want een angst voor spinnen, daar ga je op een heel andere manier mee om dan de angst voor het bang zijn zelf, bijvoorbeeld. Deze soorten zijn er.

Sociale angst

Volgens een artikel van Washington Post betekent sociale angst vooral dat je bang bent om veroordeeld te worden. Je hebt onder andere het idee dat mensen je achter de rug om belachelijk maken en gelooft hier sterk in. Dat kan ervoor zorgen dat je sociale situaties voortaan gaat vermijden. “Nee dank je, dat feestje sla ik over.”

Deze angst wordt vooral vervelend als het je dagelijkse leven gaat belemmeren. Misschien kijk je iedere dag op tegen de werkdag, omdat je bang bent voor eventuele lastige gesprekken. Of spreek je liever niets meer af omdat je bang bent voor meningen van anderen.

Volgens een psycholoog kan het helpen om de angst juist, op een rustige manier, op te zoeken. Want als je sociale situaties blijft vermijden, houd je de angst uiteindelijk in stand. Volgens de website helpt het ook om je aandacht op je ademhaling te richten als je angst op voelt komen en het is altijd oké om om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt.

Paniek

Een paniekaanval is een acute en heftige vorm van angst, waarbij je een intens angstgevoel ervaart dat snel opkomt en ook vaak snel weer vermindert. Het kan gepaard gaan met racende, negatieve gedachten, maar ook met fysieke klachten zoals hyperventilatie, misselijkheid, zweten en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

Online editor Bente had die aanvallen in haar burn-out dagelijks en weet hoe eng ze kunnen voelen. Wat haar hielp: “De gedachte dat ik veilig was. Ik was lichamelijk gecheckt en wist dat het puur angst was. Dat vertelde ik mezelf steeds tijdens zo’n aanval. En ook dat het gevoel tijdelijk was. Want het gaat altijd weer voorbij.”

Fobieën

Daar komen die spinnen weer om de hoek kijken. Maar ook angst voor kleine ruimtes, autorijden, vliegen en liften valt onder de fobie. Bij deze vorm ben je bang voor een bepaald object, een omgeving of een specifieke situatie. Het kan ervoor zorgen dat je de ’trigger’ gaat vermijden, omdat je die angst niet wilt voelen.

Het kan dan helpen, als je er de mentale ruimte voor hebt, om de angst júíst aan te gaan door middel van exposure therapie. Zo noemt de Washington Post een voorbeeld bij de angst voor in een lift stappen. ‘Stap één is misschien in een gebouw met een lift staan. De laatste stap is daadwerkelijk een volle lift instappen.’

Gegeneraliseerde angst

Eigenlijk zegt de naam het al, bij deze vorm van angst kunnen er meerdere triggers zijn. Denk aan werk, je privéleven, deadlines en rekeningen die betaald moeten worden. Die stress zorgt ervoor dat je in een vaste staat van piekeren komt. Het gaat regelmatig gepaard met spanning in je spieren, moeheid en een rusteloos gevoel. Misschien heb je bij gegeneraliseerde angst het gevoel dat bang zijn altijd op de loer ligt.

Ook bij deze vorm helpt het om de angst niet uit de weg te gaan. Omdat er geen specifieke trigger is en er dus geen specifiek hulpmiddel is om ermee om te gaan, kan het fijn zijn om hulp te zoeken van een professional. Op Psyned vind je nog allerlei tips die kunnen helpen.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Kinga Howard/Unsplash.com
Gepubliceerd op 14 juni 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN