Een fijne therapeut vinden: hoe doe je dat?

hoe vind je een therapeut?

Anders dan vrienden, die vaak zeggen wat je graag wilt horen, houdt een therapeut je een spiegel voor. En daarmee kun je verder. Hoe vind je een therapeut die bij je past? 

Je bent vastgelopen in je leven. Je hebt steeds hetzelfde soort conflict met verschillende mensen. Je voelt je vaak somber of angstig. Je bent verlegen en dat staat je in de weg. Je bent verslaafd aan alcohol of drugs en daar wil je vanaf. Je bent moeder geworden en bang dat je jouw eigenaardigheden overdraagt op je kind. Er zijn talloze struggles om voor in therapie te gaan. Want je hoeft het niet altijd maar alleen te doen.

Hoe vind ik een therapeut?

Het begint ermee dat je een soort therapie moet kiezen, afhankelijk van je wensen en de aard van je klacht. Is er bepaald gedrag dat je wilt aanpakken? Dan zou gedragstherapie voor jou kunnen werken. Ben je niet zo van het praten? In die situatie zou een meer lichaamsgerichte therapie beter kunnen zijn. Ligt het ingewikkelder en wil je weten waarom je iets doet, speelt familie een rol? Denk dan aan (familiegerichte) psychotherapie.

Daarnaast spelen ook andere, deels pragmatische zaken een rol bij je keuze voor een therapeut: wil je een man of een vrouw? Hoeveel reistijd wil je kwijt zijn? Heb je deze vragen voor jezelf beantwoord, dan kun je op zoek gaan. Bijvoorbeeld op Coachfinder.nl, hier vind je allerlei verschillende soorten gecertificeerde therapeuten. Het kan ook handig zijn om via een coach of psycholoog te vinden.

Het allerbelangrijkste

Misschien wel het belangrijkste: er moet een klik zijn tussen jou en de behandelaar. “De ene studie na de andere toont aan dat dé belangrijkste factor voor het welslagen van een behandeling je relatie met de therapeut is,” zegt Lori Gottlieb, psychotherapeut en auteur van Maybe You Should Talk To Someone. “Dat is belangrijker dan de opleiding van de therapeut, het soort therapie dat je kiest of het probleem waar je mee kampt.” In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je onderzoeken of die klik er zou kunnen zijn. Vraag alles wat je wilt weten. Geen positief gevoel? Geen probleem, je zit nergens aan vast.

Meer lezen

Tekst Liddie Austin  Fotografie Jackson David/Unsplash.com
Gepubliceerd op 15 december 2019, laatst bewerkt op 30 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN