Niet lekker in je vel? Werp jezelf een van deze twee reddingsboeien toe

reddingsboei niet lekker in je vel flow book for paper lovers mental health

We maakten een nieuwe editie van het Flow Book for Paper Lovers, helemaal rondom het thema mental health. Omdat iets met je handen maken je wetenschappelijk bewezen helpt om je beter te voelen.

Creative managing editor Caroline Buijs: “Heb jij ze? Reddingsboeien die je jezelf toe kunt werpen als je even niet lekker in je vel zit? Ik heb ooit een lijstje gemaakt van dingen die ik dan kan doen.

De eerste, en grootste, reddingsboei is zelf iets maken. Een vaas vol zachtroze dahlia’s natekenen, bijvoorbeeld. Als ik daar geen puf voor heb, maak ik een collage. Mooie plaatjes zoeken, knippen, ordenen, plakken: het klinkt zo simpel, maar het doorbreekt mijn gepieker.

En het leuke is: daar is nu ook wetenschappelijk bewijs voor. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je je onderdompelt in kunst – en daar vallen wat mij betreft ook illustraties, foto’s en plaatjes uit Flow onder – je stresshormoon daalt. Na twintig minuten tekenen of kleuren kun je je al mentaal beter voelen. Bovendien gaan er bepaalde zintuigen aan het werk wanneer je iets met je handen maakt, waardoor je je onmiddellijk gefocust voelt.

Mijn tweede reddingsboei is opschrijven waarvoor ik dankbaar ben en waarom. Want soms zie ik vooral wat niet goed gaat, en vind ik wat wel goed gaat al gauw normaal. En toch is het waardevol al die goede dingen – van de bloeiende magnolia in mijn tuin tot de slappe lach met een vriendin – te benoemen: zo voel ik me niet alleen beter maar ga ik ook nóg meer mooie dingen zien.

Ons nieuwe Flow Book for Paper Lovers: de mental health edition is eigenlijk ook een grote reddingsboei. Bedoeld om uit elkaar te scheuren, in te schrijven, in te plakken, mee te craften en alles mee te doen wat je wilt. Hoe je het doet, maakt niet uit. Zeker is dat de stemmetjes in je hoofd er even stil van worden.”

Flow Book for Paper Lovers mental health edition - liggend 1

Nieuw: Flow Book for Paper Lovers – mental health-editie

Dit boek (met meer dan honderdvijftig pagina’s vol paper goodies) bestaat uit zes delen: Be kind, Be calm, Be open, Be in touch, Be creative en Be you.

In deze special vind je heel veel paper goodies, zoals:

 • Briefjes met complimenten
 • Plaatjes voor je eigen moodboard
 • Zines om zelf te vouwen en te vullen
 • Ansichtkaarten
 • Deurhangers
 • Een boekje vol vragen
 • Briefpapier
 • Pakpapier
 • Miniposters
 • Minikaartjes voor als het even wat minder gaat
 • En nog veel meer

Je vindt deze special in de boekhandel of bestelt ‘m in onze webshop.

Meer lezen

Tekst Caroline Buijs  Illustratie Marina Ester Castaldo  Fotografie Ilse Savenije
Gepubliceerd op 28 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN