Onrustig door al je grote dromen? Zo gooi je het roer om in behapbare stappen

Flow 5 ligt in de (online) winkel. Een nummer waarin het onder meer gaat over terug verhuizen naar de stad en andere grote keuzes maken. Zo denkt creative director Irene erover.

Eigenlijk moet je dit nummer lekker van achter naar voor lezen. Dan kom je namelijk eerder bij het verhaal van coördinerend eindredacteur Marije van der Haar, die zo fijn beschrijft hoe ze terugkwam op een grote beslissing.

Kiezen hoeft niet eng te zijn

Dat zit zo: jaren geleden vertrok ze met haar man uit de stad om in een vakantiehuisje te gaan wonen. Dat vond ze een tijdje leuk tot het niet meer leuk was, en onlangs keerde ze terug naar de stad. Het deed me denken aan vrienden uit Haarlem die vertrokken naar Enkhuizen, en daar ineens een jaloersmakend groot vrijstaand huis konden kopen. Wat fijn was tot het niet meer fijn was, en toen kwamen ze terug naar Haarlem – waar het huis kleiner was, maar zij toch gelukkiger.

Ook was er een Flow-freelancer die zich liet omscholen en in het onderwijs ging werken, tot ze erachter kwam dat het toch niets voor haar was en gewoon weer ging freelancen. Uit al deze verhalen blijkt dat kiezen niet zo eng hoeft te zijn. Want als het niet bevalt of toch anders voelt, kun je altijd weer een andere keuze maken. Je kunt het soms gewoon proberen. Doen.

Dromen

Zelf ben ik niet zo goed in grote knopen doorhakken. Ik woon al heel lang in hetzelfde huis, ben in mijn leven maar twee keer echt veranderd van baan en houd me vooral bezig met dromen over. Zo droom ik al heel lang over in een tiny house wonen. Over het openen van een papierwinkel waar ik dan in de rustige uren een boek schrijf. En sinds kort sluimert er nog een droom: een vriendin opperde om samen een pandje in Frankrijk te kopen waar we schrijf­retreats en creatieve weken gaan organiseren.

Al die dromen maakten me eerst ongelukkig en onrustig. Moest ik er niet eens echt iets mee doen, net als Marije, net als die vriendin, net als die free­lancer? Tot ik ontdekte dat het ook goed werkt om het roer-om-gevoel te onderzoeken. Gewoon eens te kijken waar het eigenlijk voor staat, en of er ook kleinere stappen zijn die beter bij me passen.

Ontsnappen

Eigenlijk staan al mijn dromen voor ontsnappen. Ontsnappen aan de drukte, de dagen die zich met werk- en doedingen vullen en te weinig tijd laten voor dagdromen en lanterfanten. Wat kon ik met dat gegeven? Ik liet het even sudderen, puzzelde wat met mijn agenda en werkzaamheden, zocht naar ontsnappingsmogelijkheden en zag ineens kleine opties. Ik kocht wat meer vrije dagen, deelde mijn werk anders in, stond eerder op voor een lummelend ommetje in de ochtend en plande voor het eerst in jaren drie weken vrij in de zomer.

Niet het roer om, wel wat bijsturen. En zo toch snuffelen aan mijn droomleven, dat voelt goed. En die vakantie? Die gaat naar Frankrijk, waar ik dan stiekem kijk naar mooie kasteeltjes waar je retreats kunt organiseren. Voor ooit, als ik wel durf.

Bestel het nummer hier. 

Meer lezen

Tekst Irene Smit  Fotografie  Danique van Kesteren
Gepubliceerd op 15 juni 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN