7 tips en tools: zo lees je wél comfortabel een boek in bed

lezen in bed makkelijker maken

Lamme armen, die verdomde linkerbladzijde, je ligt nét niet lekker en daardoor word je ook niet moe. Lezen in bed kan een struggle zijn. Zo maak je het makkelijker.

Bij Flow zijn we fan van lezen. Maar ook van slapen. En het een moet het ander niet tegenwerken. Want als je niet oplet lig je in zo’n gespannen houding, met nachtlamp op standje zonlicht en pijn aan je armen/handen/vingers dat indommelen van je lang zal ze leven niet gaat lukken. Niet de bedoeling. Daarom gingen we op zoek naar tools om lezen in bed makkelijker te maken, en vroegen we Flow’s boekenexpert en eindredacteur Marije om tips.

Lezen in bed makkelijker maken met deze tools

  1. Er bestaan dus speciale zitzakjes voor boeken. Klinkt wat vreemd, is handig. Het zijn kleine standaards inclusief zo’n randje dat voorkomt dat je bladzijdes steeds terugslaan. Ook handig voor iPads. The book seat, vanaf € 37,95.
  2. Een warmkleurig lampje dat je op je boek klemt. Om te voorkomen dat je lijf denkt dat het nog steeds twaalf uur ’s middags is, kun je dit lampje op meerdere standen gebruiken. Van een rode zonsondergang-vibe tot een fellere ‘ik moet en zal dit boek uitlezen’-stand. Woodoro ledleeslampje, € 23,95.
  3. De duimlegger, ook wel ‘paginahouder’. Zo heb je nog maar één hand nodig om je boek vast te houden en hoef je niet langer te worstelen met de bladzijdes. In veel verschillende soorten verkrijgbaar, wij vonden er hier een met bloemen. Paginahouder So many pages, € 4,95.

Marijes tips om comfortabel te liggen én lezen:

  • Zeker bij wat dikkere boeken ga ik vaak niet helemaal languit liggen, maar stop ik wat kussens in mijn rug en ga ik daar tegenaan zitten/half liggen. Een stevig kussen is het fijnst, vind ik. En er zijn speciale leeskussens verkrijgbaar (bijvoorbeeld hier).
  • Een zwaar boek leg ik vaak op een kussen om een lamme arm te voorkomen.
  • Als ik languit wil liggen, lees ik het liefst op mijn e-reader. Geen gedoe met de linkerpagina die niet lekker leest, echt ideaal. En als je ogen moe zijn (of als je normaal met een leesbril leest), kun je de letters wat groter zetten. Op mijn e-reader kun je ook instellen hoe laat je wilt gaan slapen, en een uur van tevoren stelt ie dan een soort rustgevend ‘kaarslicht’ in. Ik heb de Kobo Forma maar er zijn meer e-readers met dezelfde functie.
  • Een luisterboek is ook fijn als je moe bent. Bij sommige apps kun je een tijd instellen waarop het voorlezen stopt, dan hoef je de volgende dag niet zo’n eind terug te spoelen omdat je in slaap bent gevallen. 🙂

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 24 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN