Drie boeken om je op te verheugen in juni 2024

Nieuwe boeken in juni 2024

Marije van der Haar is coördinerend eindredacteur van Flow en veellezer. Ze zit in een leesclub en staat iedere ochtend eerder op om tijd te maken voor een (luister)boek. Hier tipt ze persoonlijke pareltjes die haar zijn bijgebleven of waar ze zich op verheugt. Deze keer: drie boeken die in juni 2024 verschijnen.

1. Lentekind

Mijn volgende boek kies ik vaak op gevoel, maar ik probeer wel te letten op variatie. Een debuutroman trekt vaak meteen mijn aandacht, al helemaal als ie zo’n mooi omslag heeft als deze. Harmen van Liemt (2000) schreef een coming of age-verhaal en nee, hij is niet de enige. Maar toch maakt het verhaal me nieuwsgierig.

De onbevangen Woody groeit op als jongste van drie kinderen in een liefdevol gezin in een dorp aan de IJssel. De band die hij heeft met zijn zus Lara, is eigenlijk niet in woorden te vangen. Maar dan wordt Lara ziek en wordt er ineens van Woody gevraagd dat hij zich volwassen gedraagt. Toch blijft hij zitten met onbeantwoorde vragen en puberale hartstocht. Op zoek naar een uitweg ontdekt hij zijn eigen recept voor vrijheid.

Lentekind van Harmen van Liemt verschijnt op 4 juni 2024 bij Meulenhoff.

2. Het liefdespaar van de eeuw

Boeken over liefdes met een rafelrandje, ze blijven me boeien. In dit autobiografische verhaal – dat in Duitsland een bestseller werd – heeft een vrouw de beslissing genomen om haar man te verlaten. Voordat ze de volgende stap zet, kijkt ze terug op haar relatie: hoe is het zover gekomen? Er waren veel hoogtepunten: de tijd dat ze onstuimig verliefd werden toen ze beiden studeerden aan een universiteit in de DDR, en later hun jaren met jonge kinderen. Dieptepunten waren er ook: de momenten die de loop van hun leven veranderden en afkoersten op een mislukking. Maar kun je zeggen dat iets wat zolang heeft geduurd, echt is mislukt?

Het liefdespaar van de eeuw – Biografie van een vrouw (vertaling Josephine Rijnaarts) van Julia Schoch verschijnt op 11 juni 2024 bij De Arbeiderspers.

3. Je bent hier

Tijdens de lunch op de redactie tippen we elkaar geregeld series, en vormgever Petra vertelde dat ze One day (dat is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Nicholls) had gebingewatcht. Toen ik kort daarna met griep op bed lag, kon ook ik niet meer ophouden met kijken. Dat maakt me nieuwsgierig naar de boeken van David Nicholls, die bekendstaat om zijn meeslepende liefdesverhalen afgetopt met humor.

Je bent hier speelt zich af tijdens een tiendaagse wandeling. Marnie en Michael worden gekoppeld door een gezamenlijke vriendin. Ze hebben beiden zo hun issues. Marnie voelt zich eenzaam in het appartementje waar ze ook werkt en heeft het gevoel dat het leven aan haar voorbijgaat, Michel trekt zich steeds meer terug nadat zijn vrouw hem verliet. Tijdens een van de mooiste wandeltochten van Engeland ontstaat er een voorzichtige vriendschap. Maar het typisch Engelse weer zit niet mee, en de reis heeft nog meer uitdagingen.

Je bent hier van David Nicholls (vertaling Carolien Metaal) verschijnt op 11 juni 2024 bij Meulenhoff. 

Nieuwe boeken juni 2024

Meer lezen

Tekst Marije van der Haar  Handlettering Femme ter Haar
Gepubliceerd op 1 juni 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN