Alex maakt zelf grote vliegers: ‘Het opent je blik’

Alex Zonnenberg maakt op zijn naaimachine niet-bestuurbare eenlijnsvliegers. 

Wat ben je aan het doen?

“Dit is de tijd om weer naar buiten te gaan. Het jaar bestaat voor een vliegeraar uit twee delen: een half jaar bouwen, een half jaar vliegeren. Bouwen doe ik in onze woonkamer en neemt flink plek in beslag, want er zitten bouwwerken bij van drie bij negen meter. Gelukkig vinden mijn vrouw en drie dochters het niet erg. Sterker nog, zij zijn ook aan het bouwen geslagen.

Verder ben ik mede-organisator van het Windfestival in het laatste weekend van september op Texel. We hopen daar muziek en vliegeren samen te brengen.”

Hoe kreeg het vliegeren je te pakken?

“Als kind vliegerde ik wel, maar daarna een hele tijd niet. Tot ik vijftien jaar geleden op Texel weer een vlieger kocht. Op het strand raakte ik aan de praat met Henk, een fanatieke vliegeraar. Hij wilde mij wel leren hoe je zelf een vlieger ontwerpt. Eerst maakte ik er eentje, toen vijf, en nu heb ik een eigen naaimachine en een hele bus vol vliegers.”

Wat heb je ervoor nodig?

“Ik maak vooral niet-bestuurbare eenlijnsvliegers. Van internet haal ik basisontwerpen en daarmee ga ik aan de slag. Veel heb je niet nodig: touw, een paar stokken, vliegerstof en een goed idee. Al met al ben ik er gauw een paar dagen mee bezig. Maar er zijn ook mensen die twee jaar aan dezelfde vlieger bouwen, ze verven bijvoorbeeld zelf de stof en naaien allemaal kleine lapjes aan elkaar.”

Wat maakt vliegeren zo aantrekkelijk?

“Ten eerste is het een prachtig gezicht, al die vliegers in de lucht in verschillende vormen en kleuren. Ook vind ik het leuk hoe divers de groep vliegeraars is. We praten nooit met elkaar over werk, alleen over vliegers. We wisselen ideeën uit, we delen ervaringen en we helpen elkaar als een vlieger niet goed vliegt. Maar het beste is nog wel dat het vliegeren je een goed gevoel geeft. Mensen die depressief zijn, kijken vaak naar beneden. Bij vliegeren houd je je hoofd omhoog. Tel daarbij op dat je buiten bent in een open omgeving, vaak op het strand, en je snapt waarom je moet gaan vliegeren als je niet goed in je vel zit: het opent je blik.”

Welke vlieger is het meest dierbaar?

“Er is er een die ik twee punten heb gegeven aan de boven- in plaats van de onderkant, wat eigenlijk niet kan. Ik sleutel er al tijden aan, maar nog steeds gaat ie niet lekker. Toch wil ik hem de lucht in krijgen. En dan heb ik nog een heel bijzondere vlieger in de vorm van een vlinder. Die bedacht ik op de ochtend dat onze bordercollie Zippo heel onverwacht stierf. De vlinder, het symbool van transitie, werd zo verbonden met onze hond. Als we die vlieger in de lucht laten, zeggen we altijd: daar gaat Zippo.”

Meer lezen

Interview Klaartje Scheepers
Gepubliceerd op 10 juni 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN