Passie voor pudding

Regula Ysewijn is een groot fan van de Britse cultuur en keuken. Ze dook in de geschiedenis van de trots van de Britten: de pudding. In dit blog delen we een recept uit haar boek Pride and pudding.

Voor dit boek las Regula eeuwenoude kookboeken, ploos dagboeken, dichtbundels en politieke pamfletten uit en verzamelde zeldzame originele puddingmallen. “Er bestaan genoeg boeken met goede nieuwe recepten, maar ik vind het belangrijk om deze historische recepten te laten herleven, omdat ze zo lang geleden al met liefde werden bereid. In dit recept wordt het sap van bittersinaasappel gebruikt, terwijl andere recepten gewoonlijk citroen en ­citroenschil vermelden. In The British cookery book van J.H. Walsh uit 1864 wordt aangeraden om sherry of ­rozijnenwijn te gebruiken.”

Jaune Mange
voor 400 ml:

  • 220 ml witte wijn
  • 1 tl rietsuiker
  • 3 eierdooiers
  • 4 gelatinevellen
  • 2 zure sinaasappels, geperst
  • een siermal, kleine vormpjes of glazen

Breng de wijn met de suiker aan de kook en klop de eierdooiers los in een mengkom. Week de gelatine in het sinaasappelsap. Meng de warme wijn met een garde door de losgeklopte eieren en voeg daarna het sinaasappelsap met de geweekte gelatine toe. Laat afkoelen, maar niet opstijven. Giet in de gekozen vormen en laat minstens 6 uur opstijven. Hoe kleiner de vormpjes, hoe minder tijd nodig zal zijn. Om de jaune mange uit de vorm te halen, bevochtig de hand waarmee je de jelly losmaakt, draai om en laat op een vochtig bord glijden. Op een vochtig bord kun je de jaune mange makkelijk verplaatsen.

Meer weten?
Drie andere recepten vind je in Flow 7.

Recepten en fotografie Regula Ysewijn Tekst Helga Snoeij

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN