Mag het ietsje langzamer? 8 kleine inzichten voor een ‘slow life’

slow life

In een wereld die alsmaar versnelt, kan ‘slow living’ je dagen juist spannender en rijker maken. We verzamelden de – wat ons betreft – acht beste inzichten voor een langzamer leven en bundelden ze in ons Flow slow life manifest.

“Veel mensen denken dat slow living betekent dat je alles langzaam doet, of minder doet, of passief wordt, maar dat is het allesbehalve,” legt de Canadese schrijver en spreker Carl Honoré uit. Hij zette twintig jaar geleden de slowbeweging op de kaart met het boek Slow – Een wereldwijde revolutie.

Bij slow gaat het vooral om het reframen van onze verhouding met tijd. In plaats van zo veel mogelijk in een dag te willen proppen, ga je op een natuurlijker manier om met tijd door elk moment de aandacht te geven die het verdient. Dat kan leiden tot een vrediger, gelukkiger en betekenisvoller leven.”

Deze lifestyle is volgens Honoré harder nodig dan ooit. We praten sneller, lezen sneller en binnen twintig jaar zijn we zelfs tien procent sneller gaan lopen, schrijft Johann Hari in zijn boek De aandacht verloren. En ook al hoor je weleens dat deze drukte ‘tussen de oren zit’, we krijgen vandaag de dag daadwerkelijk meer prikkels op ons afgevuurd dan pakweg dertig jaar geleden. Snel je mail beantwoorden, even een appje sturen, het nieuws lezen: door al die technologie ligt een overprikkeld brein op de loer.

Tijd geven aan wat voor jou belangrijk is

Een slow leven is een intentioneel leven. De tijd geven aan wat voor jou echt belangrijk is. Op de koffie gaan bij je oma, een uurtje tekenen, een wandeling in het park maken met een vriendin. Prioriteiten stellen is daarbij key.

Toch voelt het ongemakkelijk om in een wereld van fomo en bucketlists te kiezen voor rust en vertraging. “Er rust een taboe op traagheid in onze cultuur,” zegt Honoré. “Traag wordt gezien als synoniem voor lui, dom, onproductief, stagnatie. Mensen zijn bang om te vertragen, ook al voelen ze tot in hun botten dat ze er behoefte aan hebben en het goed voor ze zou zijn.”

We zijn doorgeschoten in onze focus op prestatie, en de balans kwijtgeraakt tussen inzet en ontspanning. Productiviteit heeft de overhand. Bij slow living gaat het om het herstellen van die balans. Overigens is door de jaren heen ook uit verschillende onderzoeken gebleken dat meer rust en ontspanning juist leiden tot meer productiviteit.

De zin van vervelen

Net als traagheid en rust wordt verveling ook vaak ondergewaardeerd. Een onproductief moment vullen we liever met een blik op onze telefoon dan met nietsdoen. En dat is zo jammer, want in dat terloopse moment, in die korte tijd waarin je niets koopt of doet en je je gedachten de vrije loop laat, ontstaat juist vaak een goed idee.

Vervelingswetenschappers benadrukken niet voor niets hoe zinvol het is om je zo nu en dan over te geven aan verveling. Want als je brein in ruststand staat, wordt het ‘default brain network’ geactiveerd. Pas dan schakelt het over op dagdromen en introspectie, waardoor je nieuwe inzichten kunt krijgen.

8 inzichten voor een slow life

  1. Doe iets liefs voor een ander. Ken jij de random acts of kindness al?
  2. Onthoud: je hoeft niet alles uit je dag te halen.
  3. Koester de natuur. Sterk spul als je een leeg hoofd nodig hebt!
  4. Zie wat er al is.
  5. Leg je telefoon weg. Wie is eigenlijk de baas over je aandacht?
  6. Doe vaker niets. Je brein heeft soms een pauze nodig.
  7. Omarm wat tegenzit.
  8. Teken, kleur, schrijf om je hoofd af te leiden.

Flow slow life manifest

Bovenstaande acht tips bundelden we in het Flow slow life manifest. Een pleidooi voor langzaam leven en andere keuzes maken. Je vindt het manifest in Flow 10-2023, of bewaar onderstaande afbeelding (en hang ’m op, gebruik ’m als telefoonachtergrond, of lees even als je een reminder nodig hebt). De handlettering is gedaan door illustrator Anna Maria Kiosse.

Meer lezen

Tekst Grete Simkuté  Fotografie Ilse Savenije  Handlettering manifest Anna Maria Kiosse
Gepubliceerd op 1 januari 2024, laatst bewerkt op 9 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN