Marije tipt: 6 boeken over familie (want het is Boekenweek!)

leestips boekenweek familie 2024

Marije van der Haar is coördinerend eindredacteur van Flow en veellezer. Ze zit in een leesclub en staat iedere ochtend eerder op om tijd te maken voor een (luister)boek. Hier tipt ze persoonlijke pareltjes die haar zijn bijgebleven of waar ze zich op verheugt. Deze keer: zes boeken over familie.

Het is weer Boekenweek! Deze keer is het thema ‘Bij ons in de familie’. Ik vind het altijd zo’n feestelijk moment om naar de boekwinkel te gaan, een aantal boeken op te pakken en er uitgebreid in te bladeren, een kopje koffie te drinken (dat kan bij mijn favoriete boekhandel 😊) en nog een ronde te maken. Om meestal met meer dan één boek naar huis te gaan en daar de stapel in het zicht te leggen, want ook de voorpret is leuk.

Boekenweekgeschenk

Koop je tijdens de Boekenweek (16 t/m 24 maart 2024) voor minstens € 15 aan boeken, dan krijg je het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking cadeau, geschreven door de familie Chabot: twee ouders, vier broers en een hond. En voor maar € 5 koop je de bundel Ooievaarsblues met gedichten over families, samengesteld en geschreven door Bart Chabot.

Voor als je het leuk vindt om aan te sluiten bij het thema: hier zes boeken waar ik van heb genoten. Ze zijn nog steeds te koop, al hebben sommige boekwinkels ze misschien niet allemaal op voorraad – maar bestellen kan altijd.

Warme melk – Deborah Levy (De Geus, vertaling Astrid Huisman en Roos van de Wardt)

Dit boek las ik in 2018 (op momenten als deze merk ik weer hoe handig het is dat ik alles wat ik lees noteer in een schrift), maar toch kan ik de sfeer nog steeds oproepen. Alleen al om de titel zou ik het uitkiezen, want die is zo goed gekozen voor een boek dat over de relatie tussen een moeder en dochter gaat. Een relatie die soms ingewikkeld kan zijn, soms verstikkend, soms vertrouwder dan met wie ook. Warme melk gaat over de net afgestudeerde Sofia, die met haar moeder is neergestreken in een zinderend stadje aan de Zuid-Spaanse kust. Daar zit namelijk de praktijk van een peperdure wonderdokter die hopelijk kan ontdekken hoe haar moeder verlamd is geraakt. Het wordt de zomer waarin alles kantelt.

De vervlogen helft – Brit Bennett (Hollands Diep, vertaling Lidwien Biekmann)

Dankzij een online leesclub kwam dit boek op mijn pad. De vervlogen helft draait om twee tweelingzussen die de eerste zestien jaar van hun leven elkaars spiegelbeeld waren. Maar nadat ze samen wegliepen, ontwikkelden hun levens zich totaal verschillend. Waar Stella nu leeft in een prachtig huis in een witte buurt en er alles aan doet om te verbergen dat ze van kleur is – zelfs haar man weet het niet, woont Desiree met haar zwarte dochter in het stadje waar ze dacht nooit meer terug te komen. Jaren later wordt alles toch weer anders als hun dochters elkaar tegenkomen. Een boek over racisme, genderidentiteit en een onverwoestbare band.

De overlevenden – Alex Schulman (De Bezige Bij, vertaling Angélique de Kroon)

Als ik zo mijn boekenschriften doorblader, las ik veel meer boeken over zussen dan over broers. De overlevenden is een van de uitzonderingen. Het gaat over Benjamin, Pierre en Nils, die nogal uit elkaar zijn gegroeid. Het verleden blijkt heel dichtbij als ze na de dood van hun moeder met z’n drieën op pad gaan naar hun Zweedse zomerhuis om haar as uit te strooien. Twintig jaar geleden speelde zich daar een vreselijk drama af. In de auto kijken de broers terug op hun leven van destijds, toen ze moesten strijden om de aandacht en liefde van hun ouders. Langzaam maar zeker komt aan het licht wat er vroeger is gebeurd. Met name het einde van dit verhaal zal ik niet snel vergeten.

Onze kinderen – Renée van Marissing (Querido)

De manier waarop Renée van Marissing een verhaal vertelt, vind ik geweldig: zonder opsmuk en zo raak. Onze kinderen maakt meerdere sprongen in de tijd en ze nam me daar helemaal in mee. De zussen Mia en Iris moeten het huis leegruimen van hun vader, die tamelijk eenzaam in een Fries dorpje woonde. Mia staat op het punt om moeder te worden: haar vriendin Sally is hoogzwanger. Ze brengt veel tijd door in Friesland en niet alleen veel spullen, maar ook herinneringen komen bovendrijven. Hoe haar vader vaak te diep in het glaasje keek bijvoorbeeld en de ene vriendin na de andere versleet. Iris blijkt zich de gebeurtenissen heel anders te herinneren en wil dit hoofdstuk zo snel mogelijk achter zich laten. Maar hoeveel zeggen genen en werken verhalen door tijdens het opgroeien?

De mooiste tijd van ons leven – Claire Lombardo (Signatuur, vertaling Anne Jongeling)

Boeken waarin een familie centraal staat, zijn niet altijd de luchtigste. Maar De mooiste tijd van ons leven leest heerlijk weg – en is dan ook heel geschikt als je een leesdip hebt of een paar dagen helemaal kunt verdwijnen in een dik boek. Het verhaal – dat ik aan het zwembad las – werkt bijna magnetiserend. Al snel ging ik houden van Marilyn en David, die in de jaren zeventig verliefd worden en samen een leven opbouwen in Chicago. Bijna veertig jaar later zijn hun vier dochters volwassen en hun levens totaal anders, maar altijd is er familie. En de liefde. Ook als een groot geheim tussen twee zussen aan het licht dreigt te komen.

Verbrande suiker – Avni Doshi (Xander Uitgevers, vertaling Luud Dorresteijn en Maaike Harkink)

Ook dit boek, dat in 2020 op de shortlist stond van de Booker Prize, las ik met een leesclub. Verbrande suiker speelt zich af in India, waar Antara kan terugkijken op een liefdeloze jeugd. Na een mislukt huwelijk vertrok haar moeder Tara naar een ashram. Terwijl ze haar dochter liet bungelen, raakte ze zelf volledig geobsedeerd door een dakloze kunstenaar. Nu is Antara volwassen en haar moeder begint te dementeren. Woede, wraakgevoelens, medelijden, herkenning… er gaat van alles door Antara heen. Hoe zorg je voor je moeder als ze nooit voor jou heeft gezorgd?

 Meer lezen

Tekst Marije van der Haar  Handlettering Femme ter Haar
Gepubliceerd op 16 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN