5 mental health-lessen uit Francine Oomens Hoe overleef ik-boek voor volwassenen

Maandenlang heeft de prestatiegeneratie uitgekeken naar Francine Oomens nieuwe Hoe overleef ik-boek voor volwassenen. Inmiddels is het uit; wat kunnen we leren uit Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

Dat er behoefte was aan een nieuw boek van Oomens hand, valt niet te betwisten. Haar nieuwste HOI-boek is binnen een maand meer dan 100.000 keer verkocht.

En dat komt vast niet alleen omdat de inmiddels volwassen geworden lezers van de puberreeks wilden weten hoe het met hoofdpersonage Rosa gaat. Uit alle reacties op social media (“Francine! We hebben je nodig!”) blijkt dat een aantal wijze mental-health-lessen van Francine Oomen zeer welkom zijn.

Dit kunnen we leren van Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen
    Door te kijken naar hoe succesvol, knap of sociaal anderen zijn, voelt het alsof je achterloopt of niet goed genoeg bent (iets waar Francine Oomen zelf ook over mee kan praten). We zien iemands behaalde diploma’s, 1260281 nieuwe vrienden en toffe banen, maar ook deze mensen worstelen met hun eigen dingen. Zoals Oomens voorbeeld uit het boek: “Wat als je je een complete puinhoop voelt, terwijl je zelf psycholoog bent?”
  2. Praat
    Niet alleen blijkt het uit Oomens nieuwe boek, ook wetenschappelijk onderzoek en mental health-experts ondersteunen het: praten over gevoelens en uiten van emoties is goed. En als er iets is dat hoofdpersoon Rosa en haar vrienden leren in ‘alles wat ik niemand vertel‘: het toch wel vertellen, is eigenlijk verdomd fijn.
  3. Iedereen is onzeker
    Ook al lijkt dat niet zo. Onzeker zijn is dus ook niet erg, maar het kan wel vervelend zijn. De les uit het boek: “no fear!” Iets vaker doen helpt om met situaties om te gaan waarin je je onzeker voelt zoals toch die spannende reis maken, moeilijke opdracht aannemen of persoon op date vragen.
  4. Het alleen oplossen is niet stoer
    Om een of andere reden gaan we voor een gebroken been wel naar de dokter, maar vinden we dat we mentale shit zelf moeten oplossen. Dat. Hoeft. Niet. Laat anderen je helpen, dat kan zowel op professioneel vlak als door issues met vrienden of familie te delen.
  5. Clueless
    Dat ‘ik weet het allemaal even niet meer’-gevoel hoort erbij als jongvolwassene. Het gáát over. En het helpt om bewust te zijn van het feit dat je eerste job geen droombaan hoeft te zijn, een huis kopen ook prima ‘pas’ op je veertigste kan en een partner vinden niet per se het ultieme levensdoel hoeft te zijn.

Francines nieuwste Hoe overleef ik-boek voor volwassenen bestel je hier.

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch
Gepubliceerd op 28 oktober 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN