Het 1-euro-project in Italië: kun je écht voor een prikkie een huis kopen? Zo zit het

1 euro huis

Huizen in schattige Italiaanse dorpen die je voor één euro kunt kopen. Misschien heb je artikelen hierover weleens voorbij zien komen. Kun je écht voor een prikkie zo’n huis kopen in Italië? En hoe werkt dit precies? 

Best aantrekkelijk. Een huis kopen in Italië en er nauwelijks iets aan kwijt zijn. Bijna te mooi om waar te zijn, denk je misschien. En hoewel het klopt dat je echt wel meer dan één euro kwijt bent, is het geen nepnieuws. Waarom startten Italiaanse dorpen dit project?

Het heeft alles te maken met leegstand. Steeds meer jonge Italianen verlaten het dorp voor de stad, waardoor er steeds minder (en vooral oude) mensen achterblijven in de kleine provincieplaatsen. Ouderen hebben niemand meer om hun huis aan door te geven en leveren het over aan de lokale autoriteiten. En als jongere Italianen zo’n huis erven, willen ze er vaak niet wonen.

Om de dorpen en culturele historie intact te houden, verkoopt Italië sommige huizen dus voor die lucratieve één euro. Ze hopen dat als de huizen weer bewoond worden, de lokale economie ook weer aantrekt. Er moeten toch boodschappen gedaan worden.

Zo werkt het één-euro-project in Italië

Er zijn natuurlijk wel eisen verbonden aan zo’n één-euro-huis. Zo moet je alle kosten voor de verkoop (denk aan notaris en registratie) kunnen betalen. Je moet daadwerkelijk met een renovatieplan komen binnen één jaar na aankoop en binnen drie jaar moet die renovatie af zijn.

En dan is er nog een borg van ongeveer zesduizend euro die je verliest als je je niet kunt houden aan de afspraken. Sommige gemeenten eisen dat je er permanent gaat wonen, sommige vinden het prima als je het omtovert tot vakantiehuis of B&B.

Vergeet ook niet dat je geen huis krijgt waar je zo kunt intrekken. Het gaat vaak om kluswoningen waar echt wel het een en ander aan moet gebeuren. En dat, jawel, kost meer dan die ene euro in je portemonnee. Gelukkig zijn bouwkosten in Italië een stuk lager dan in Nederland. Dat scheelt weer een paar centen.

Hoewel je dus echt wel meer kwijt bent dan je wisselgeld bij de supermarkt, kun je zo’n huis dus echt voor een relatief prikkie kopen. Je moet het alleen écht willen. Benieuwd? Je vindt huizen op onder andere 1eurohouses.com en Case1euro.it.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron Independent  Fotografie Artists Eyes/Unsplash.com
Gepubliceerd op 29 februari 2024, laatst bewerkt op 3 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN