Mindful met Irene (32)

Alles hoort erbij

Lisa Congdon (een van onze favoriete illustrators) schreef laatst iets moois op Instagram. Het kwam er op neer dat ze tot haar eind dertigste veel en vaak spijt had. Van dingen die mislukten, verkeerde keuzes, ach ja, de bekende dingen. Tot ze erachter kwam dat het leven juist zo mooi is als je álles van je leven omarmt. Dus de moeilijke én de fijne dingen.

Die les over het leven is mij ook bijgebleven van de diverse mindfulnesscursussen die ik heb gevolgd. Dat àlles de moeite waard is. Dat je vooral niet moet streven naar allemaal hoogtepunten, en dat het je zo veel energie scheelt als je niet blijft vechten maar accepteert dat het niet allemaal hiephiephoera is. Soms is dat moeilijk, want ergens krijgen we toch vaak de boodschap mee dat tijd kostbaar is, dat je het beste uit jezelf moet halen, dat het leven pas geslaagd is als jij geslaagd bent en als dat je van elke dag moet genieten. Loop je een boekhandel in, dan zie volop boeken over hoe je gelukkiger, beter, mooier, en geslaagder wordt.

Ik ben er – net als Lisa – mee gestopt. Altijd maar spijt te hebben van dingen die mislukken. Te balen van off days en dingen die ik niet kan. Ik vecht er niet meer tegen, maar kijk er onderzoekend naar. Althans, dat probeer ik. Twee weken geleden zat ik in een les van de mindfulnesstraineropleiding die ik sinds kort volg. Daar oefenden we de bodyscan. Daarbij ga je in gedachten je hele lichaam langs, en merk je op wat je voelt. Best een irritante oefening, en hij duurt bijna drie kwartier. Ik had me al vaak aan die oefening gestoord, want ik viel óf in slaap óf kreeg pijn in mijn rug óf dacht steeds: pfff wat duurt dit lang, ik kan dit niet. In de les leerden we dat het daar juist om draait. Al die irritaties, ergernissen en gedachten laten zijn voor wat ze zijn, en ze alleen maar opmerken. En ineens zag ik het: die bodyscan en alles wat je tegenkomt tijdens die veertig minuten is waar Lisa Congdon het over heeft. Neem al die fijne en minder fijne momenten in je op, en laat ze er zijn, zonder er tegen te vechten en over te oordelen. De oefening is een mooie metafoor voor het leven.

Zelfs eens proberen? Op Spotify vind je er verschillende, onder meer van Wibo Koole.

Irene is samen met Astrid creative director van Flow. Elke vrijdag schrijft ze over hoe ze de lessen uit verschillende mindfulness-trainingen toepast in haar daily life. Ze woont in Haarlem met haar kinderen (co-ouderschap) van 10 en 13.Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN