Offline als luxe (7)

Hoe ga je wat bewuster om met de tijd die je op je mobiel doorbrengt? En wat brengt het je? Irene, samen met Astrid oprichter van Flow, schrijft er elke vrijdag over.

Hoogleraar sociologie Beate Volker doet al sinds het begin van deze eeuw onderzoek naar hoe mensen kijken naar hun buurt en welke relaties ze hebben met hun buren. In een artikel in de Flow special Leven & liefde vertelt ze “Rond 2000 was de verwachting dat we door de digitalisering niet meer aan onze buurt gebonden zouden zijn. Met het idee: als je kunt skypen met de hele wereld, waarom zou je dan nog iets met je buurt moeten?”

Wat leuk is het toch dat inmiddels het tegendeel juist het geval blijkt te zijn. Juist door alles wat je overal kunt volgen ver weg, hebben we ook behoefte aan dichtbij en echt. Afgelopen maanden merkte ik weer hoe fijn buurtcontacten zijn. Hoe fijn is het als je de buurman kunt appen of hij die enge spin weghaalt, of als je een baalavond hebt en je in de buurvrouwenappgroep kan vragen of iemand zin heeft in een wijntje. Beate beaamt de groeiende behoefte aan buurtcontact: “Uit ons onderzoek blijkt dat we op social media vooral contact hebben met mensen dichtbij. Contact met buren blijft nog steeds heel belangrijk voor je welbevinden en alle digitale mogelijkheden maken dat alleen maar makkelijker.” En zo is de cirkel mooi rond. Dankzij m’n mobiel heb ik meer live contact met de mensen om me heen. Soms is het ook heel fijn om veel online te zijn. 😉

#Offlineisthenewluxury

  

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN