Ontspullen met Astrid (7)

Astrid (47) is samen met Irene de oprichter van Flow. Ze woont samen en heeft twee kinderen. Ze schrijft elke dinsdag over de zin en onzin van ontspullen.

Bij ontspullen hoort opruimen. Daar begint het vaak mee. En opruimen is natuurlijk ook een kunst. Ik weet niet waar het aan ligt, aan je sterrenbeeld of hoe het vroeger bij je thuis ging en misschien gaat het nog veel dieper… De een doet het fluitend, de ander heeft er niets mee. Ik ben een echte september maagd en heb een opruimerige moeder, dus dat verklaart wellicht dat ik kan genieten van een opgeruimde kamer. Ik ruim op als ik ga slapen, als ik naar mijn werk ga en zelfs als ik op vakantie ga. Dan ruim ik zo goed op, dat ik het bijna zonde vind om op reis te gaan, zo fijn voelt mijn huis dan.

Grote kans alleen dat je – net als ik – niet alleen woont, en daar zit hem vaak de knijp. Want dan leiden spullen achter jouw rug om een geheel eigen leven. Ik woon bijvoorbeeld in huis met drie mannen en die doen niet aan opruimen, maar aan verplaatsen. Dat werkt zo: als er wordt opgeruimd (de wil is er heus), dan tref ik het desbetreffend stapeltje boeken/schone-kleding/huiswerk of post even later aan op een nieuwe plek. De verplaatsplek. Dus op de trap, de overloop, in de gang bij de voordeur of op een ander kastje dan het kastje waar het eerst op lag. Dat is dus geen opruimen, probeer ik steevast uit te leggen, dat is verplaatsen. En bij deze uitleg voel ik me dan altijd een enorm vervelende juffrouw Helderder. Maar in het kader van deze wekelijkse stukjes over ontspullen moet ik een bloedserieuze strenge opmerking maken, want verplaatsen is dus ten strengste verboden. Thuis luistert niemand naar me, maar jullie misschien wel. Opruimen betekent: het klusje afmaken en alles op de plek van bestemming neerleggen, ofwel de plank, kast waar het hoort, ofwel de vuilniszak. Daartussen is geen plek waar het kan liggen. Succes!

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN