Textielkunstenaar Marcos Kueh: ‘Inspiratie haal ik uit kleine, dagelijkse gebeurtenissen’

Marcos Kueh (29) is textielkunstenaar. Met zijn werk geeft hij verhalen van zijn Maleisische cultuur door.
Wat ben je aan het doen?
“Ik heb even rust nu mijn expositie in Maleisië is afgerond. Sinds mijn afstuderen aan de kunstacademie in Den Haag wilde ik graag in mijn geboorteland exposeren – ik kom uit het Maleisische deel van Borneo. De hoeveelheid werk had ik wel onderschat. Zo’n buitenlandse expositie is een logistieke puzzel, zeker omdat ik groot werk maak.”
Wat voor werk maak je?
“Ik weef kleden waarmee ik legendes en ook hedendaagse verhalen doorgeef, net zoals dat vroeger in mijn cultuur gebeurde. Hiervoor werkte ik als grafisch ontwerper bij een reclamebureau in Kuala Lumpur en een Rotterdams ontwerpbureau. Toen ik naar de kunstacademie ging, maakte ik de switch naar textiel. Weven is complex en technisch. De wevers uit Borneo krijgen dat zonder enige scholing voor elkaar, daar heb ik veel bewondering voor.”
Welke verhalen vertel je?
“Ik onderzoek mijn Maleisische identiteit en de invloed van de koloniale erfenis op het leven nu. Verhalen geven iets prijs over het perspectief van de verteller. Inspiratie haal ik uit kleine, dagelijkse gebeurtenissen. Zo vertellen de tekstbordjes bij Maleisische objecten in een museum ook iets over hoe mensen naar mijn cultuur kijken. Mijn milieubewuste vrienden hoor ik praten over vegan eten, terwijl dat begrip in mijn land helemaal niet bestaat. Iedereen – ik ook – zit in z’n eigen bubbel, die bevestigt wat je al denkt. Pas als we elkaars verhalen kennen, kunnen we elkaar begrijpen.”
Wat is een typisch Nederlands perspectief?
“In Maleisië leven we met het idee van geesten en dat we niet alles weten. Dat inzichten met de tijd kunnen veranderen, doet niets af aan de waarde van de legendes van vorige generaties. Maar mijn Nederlandse vrienden willen feiten en jaartallen horen, iets waar ik niet zo goed in ben. Zij vinden juist het onverklaarbare ongemakkelijk.”
Hoe kijk je naar verhalen?
“Vanuit mijn reclame-achtergrond weet ik hoe groot die invloed is. Wij vertelden met onze uitingen: als je deze auto koopt, wordt je leven mooier en beter. Die invloed kun je ook aanwenden om een shift in maatschappelijke kwesties te veroorzaken. Ik hou van open einden, van verhalen zonder boodschap over wat goed of fout is. Iedereen mag zijn eigen conclusies aan mijn verhalen verbinden. Dat vind ik er ook zo mooi aan.”
Welke verantwoordelijkheid voel je daarin?
“Iedereen die content creëert, zou zich wat bewuster mogen zijn van de impact ervan. Dat kleine museumtekstje bijvoorbeeld is voor de meeste bezoekers waarschijnlijk de enige ontmoeting met mijn cultuur, want lang niet iedereen kan zelf naar Borneo gaan. De verantwoordelijkheid die alleen al zo’n tekstje met zich meebrengt, wordt heel vaak onderschat – zelfs als je alleen af en toe iets op Instagram post. Wie zich bewust wordt van de kracht van verhalen, krijgt bovendien meer vrijheid en ruimte om te beslissen van welk narratief je onderdeel wilt zijn.”
Zie meer van Marcos’ werk op zijn Instagram.
Meer lezen
Fotografie Jaya Khidir
Gepubliceerd op 24 mei 2025