Een fijne ochtendroutine: 5 tips

ochtendroutine

Met een rustig gevoel aan de dag beginnen is niet vanzelfsprekend, maar je kunt het wel oefenen. Hoe creëer je een fijne ochtendroutine voor jezelf? 5 tips.

 1. Laat je telefoon met rust
  We hebben vaak de neiging om bij het wakker worden meteen de telefoon te checken, terwijl we niet weten wat er eigenlijk op dat schermpje te vinden is. Vervelend nieuws, lange appjes van vrienden of familie, iets dat je uit je doen kan brengen. Het kan fijn zijn om je mobiel uit je slaapkamer te houden en je berichten pas te checken op een later moment. Zo word je bij het opendoen van je ogen niet meteen geconfronteerd met de waan van de dag.
 2. Sta iets eerder op
  En daar bedoelen we niet 5:00 uur ’s nachts mee. Een kwartiertje eerder opstaan kan je al de rust geven om dingen wat langzamer aan te doen, waardoor je minder stress hebt en de ochtend wat meer ontspannen begint.
 3. Start de dag met iets wat je leuk vindt
  Het lezen van de krant, een paar yoga-oefeningen, schrijven in je dagboek of gewoon met een kop thee op de bank. Door meteen iets te doen waar je blij van wordt, zet je de toon voor de rest van de dag. Heb je weinig tijd? Zoek het dan in iets kleins. Een favoriet nummer opzetten, je huisdier extra aandacht geven of naar een podcast luisteren. Zelfs de kleinste dingen kunnen verschil maken.
 4. Schrijven, schrijven, schrijven
  Start je ochtend met pen en papier om je voor te bereiden op de dag. Hoe voel je je? Wat zou je willen doen vandaag? Welke taken verdienen prioriteit? Het zorgt voor overzicht en daarmee voor wat meer rust.
 5. Beweeg
  Volgens Hal Elrod, auteur van het boek Miracle morning, is beweging een belangrijke start van de dag. Het brengt je energieniveau op peil en je schijnt er beter van te kunnen nadenken. Doe wat stretchoefeningen, een klein dansje of laat je auto staan en wandel of fiets naar je werk.
 • Meer tips voor een miracle morning vind je hier.

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Danielle Macinnes/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN