Op het puntje van je stoel: 5x spannende Nederlandstalige podcasts

spannende podcasts

Hou je van spannende series, thrillers en true crime documentaires? Grote kans dat je deze Vlaamse en Nederlandse spannende podcasts weet te waarderen.

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Becca Tapert/Unsplash.com
Gepubliceerd op 31 oktober 2021  Laatst bewerkt op 18 juni 2024

Dr. Bones

Te beginnen met Dr. Bones. Een bizar verhaal over een serieleugenaar die zich voordoet als forensisch patholoog. Om de ernst van de zaak te benadrukken: om forensisch patholoog te worden moet je zo’n twaalf jaar studeren. De man die zichzelf voordoet als Dr. Bones heeft hier absoluut geen enkele studie voor gevolgd. Tijdens het luisteren val je van de ene verbijstering in de andere: hoe heeft hij deze leugen jarenlang kunnen volhouden?

De serie bestaat uit drie afleveringen van ongeveer een uur en is gemaakt door Argos (HUMAN/VPRO). De redactie van Argos staat bekend om haar grondige onderzoeksjournalistiek en dat hoor je terug in deze podcast. Ze duiken diep in de kwestie en na drie afleveringen wil je helemaal niet dat het stopt.

De Deventer Moordzaak

Twintig jaar geleden werd er een moord gepleegd op de weduwe Wittenberg uit Deventer. Na al die jaren is nog steeds niet duidelijk of Ernest Louwes, de hoofdverdachte in het verhaal, terecht of onterecht vastzit voor de zaak. De Deventer Moordzaak is daarmee een van de langstlopende zaken in de geschiedenis van het Nederlands strafrecht – een fascinerend verhaal.

In de vier afleveringen die de Stentor (de regionale krant voor onder meer Deventer) maakte, wordt de zaak tot in detail uitgelegd.

Mathilde’s Mysterie

Nog zo’n mysterieuze zaak: de dood van society-diva Mathilde Willink in 1977. Zelfmoord, is destijds de conclusie van de politie. Maar veel vrienden en nabestaanden hebben hier nooit in geloofd. Mathilde stond namelijk midden in het leven en genoot veel te veel van alles wat ze meemaakte; zichzelf van het leven beroven vindt haar omgeving niets voor haar.

In deze zesdelige podcast van NPO Radio 1 duiken journalisten in de zaak en rol je van de ene intrige in de andere.

Cocaïnekoorts

Van de wereldwijde drugsscene hebben de meesten van ons (gelukkig) geen weet. In deze podcast onderzoeken journalisten hoe een jongen uit het Utrechtse Vianen kon uitgroeien tot een grote cocaïnebaron; de inmiddels wereldberuchte Ridouan Taghi. Hoe komt iemand zover (of: zo diep) en welk effect heeft dat op iemands omgeving? En welke rol heeft onze samenleving in het probleem van de drugsscene?

Dit is slechts een van de interessante podcasts van NRC. Andere boeiende titels zijn De schaduw van Dutroux en Gerede Twijfel, een true crime podcast die net is verschenen.

Mijn kind de moordenaar

In deze podcast van de Vlaamse krant De Standaard gaat journalist Gabriella Adèr op onderzoek uit: wat doet het met je als je zoon, broer of man veroordeeld is voor het plegen van een moord? (het zijn alleen voorbeelden van mannen in de podcast, maar dit had natuurlijk net zo goed over zussen, vrouwen en dochters kunnen gaan) Welk effect heeft dat op een gezin of op een relatie? Hoe onderhoud je een band met iemand van wie je weet dat diegene misschien nooit meer vrijkomt?

Meer lezen

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN