7 boeken over rouw die je helpen bij verlies

boeken over rouw

Omdat je het niet alleen hoeft te doen, maar rouwen toch een eenzaam proces kan zijn. Zeven boeken over rouw die je kunnen helpen bij groot verlies. 

7 boeken over rouw

Er is nog tijd

Terwijl Gabriel García Márquez in 2014 op sterven ligt, vertrouwt zijn zoon Rodrigo García zijn gedachten en overpeinzingen toe aan het papier. Wat begint als een poging om grip te krijgen op de gebeurtenissen, eindigt als een intiem en eerlijk verslag over de sterfelijkheid en menselijkheid van zijn vader.

Ik zal je nooit meer

Tatjana Almuli is zestien wanneer haar moeder overlijdt. Ze geeft het verdriet lang geen ruimte, maar even later komt ze op een punt in haar leven dat ze haar moeder opnieuw wil leren kennen. In Ik zal je nooit meer gaat Tatjana deze zoektocht aan. Waarom koos haar moeder voor bepaalde dingen en wat maakte haar tot de persoon die ze was? Tatjana komt achter verschillende onthullingen, die ook iets voor haar eigen leven betekenen.

50 manieren om afscheid te nemen

Barbara van Beukering bundelde haar gesprekken met verschillende mensen in dit boek. Voor de Volkskrant praatte ze met nabestaanden over het stervensproces van hun dierbaren. Het wordt ook wel omschreven als een bundeling van verdrietige verhalen, maar het zijn ook heel ontroerende, intieme en troostrijke verhalen.

Mijn rouwreis

Voor als je het fijner vindt om gedachten op te schrijven in plaats van ze meteen uit te spreken: in dit boek kun je je gedachtes de vrije loop laten. Daarnaast vind je er tips en kennis over rouw. Die voor jou misschien werken, of misschien ook niet. Heb je behoefte aan mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt? Dan kun je je aansluiten bij de community.

Je bent jong en je rouwt wat

Toen Lisanne van Sadelhoff haar moeder verloor, dacht ze dat er vast wel een handboek zou zijn met een helder stappenplan om te leren rouwen.  Guess what: dat was er niet. In Je bent jong en je rouwt wat vind je daarom ook geen praktische tips of adviezen, wél een eerlijk verhaal over hoe het voelt om al jong met groot verlies te maken te hebben.

Dag lieverd, tot zo

Als Fleur wordt geboren, zijn Nadja Ensink-Teich en haar man Jeroen dolgelukkig. Tot Jeroen de geboortekaartjes op de post doet en vijf meter voor zijn voordeur in Londen wordt neergestoken door een wildvreemde. Na twee jaar groot verdriet trekt Nadja met Fleur door Azië. Dit wordt een roadtrip waarin ze leert wat rouw écht is en ook: hoe mooi het leven ondanks alles kan zijn.

Hoe besta je na? 

Ken je de goed gelezen interviewserie Hoe besta je na? nog uit de Volkskrant? Daarin stonden indringende portretten over omgaan met het verlies van een dierbare, geschreven door Frénk van der Linden en Pieter Webeling. In Hoe besta je na? zijn die portretten én nieuwe essays gebundeld.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth en Bente van de Wouw
Gepubliceerd op 16 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN