Voel je je ‘mwah’ en snap je niet waarom? Zo check je in bij jezelf

Tandartsafspraken, relatie-evaluaties en beoordelingsgesprekken op werk. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met jóú? Check je weleens je emotionele gezondheid? Is wel een goed idee, volgens The NewYorkTimes, die een checklist opstelde met behulp van experts. Zo kom je erachter hoe het écht met je gaat.

1. Hoe voel je je?

Elke dag is anders. Ga daarom bij jezelf na: ben je meestal positief, negatief, of ergens daar tussenin? En welke emoties overheersen er vandaag: blijdschap, liefde, angst, verdriet?

2. Hoe praat je met jezelf?

Wat je tegen jezelf zegt, heeft direct invloed op je zelfbeeld. Ben je streng voor jezelf of juist begripvol? Hoe reageer je op uitdagingen en fouten?

3. Fysieke gezondheid

Hoe zorg je voor je lichaam? Slaap je genoeg? Beweeg je regelmatig?

4. Relaties

Hoe is de relatie met je familie, vrienden, collega’s? Hoe vaak ontmoet je anderen? Zijn er mensen die je kunt bellen in nood?

5. Zingeving

Waar haal je voldoening uit? Je werk, hobby’s of zorgen voor anderen? Heb je het gevoel dat je aanwezigheid ertoe doet?

6. Vaardigheden en prestaties

Heb je het gevoel dat er dingen in het leven zijn waar je goed in bent? Welke prestaties maken je trots? Vind je door de bank genomen dat je een capabel persoon bent?

7. Flow

Hoe vaak komt het voor dat je zo in iets op gaat dat je de tijd vergeet? Denk bijvoorbeeld aan iets als schilderen, sporten of bijvoorbeeld lezen. Zie je ernaar uit om je hobby te beoefenen?

8. Controle en autonomie

Heb je het gevoel dat je over het algemeen controle hebt over je leven? Ervaar je vrijheid om je eigen keuzes te maken of doet iemand anders dat voor jou?

9. Financiële situatie

Heb je genoeg geld om jezelf en je familie te ondersteunen? Maak je je weleens zorgen over basisbehoeftes zoals eten of onderdak? Is er genoeg support om je werk goed te kunnen doen?

10. Eerlijkheid

Heb je het gevoel dat de wereld over het algemeen rechtvaardig is? Zijn er systemen die je hinderen om jezelf te kunnen zijn? Heb je het gevoel dat je evenveel mogelijkheden hebt als andere mensen?

11. Voldoening

Ben je over het algemeen tevreden met je leven? Heb je de meeste belangrijke dingen bereikt die je wilde bereiken, of ben je goed op weg? Zijn er belangrijke aspecten van je leven die je zou willen veranderen?

Verlichting in zicht

Merk je bij het beantwoorden van deze vragen dat je eigenlijk helemaal niet zo goed in je vel zit? In dat geval is het altijd een goed idee om dat bespreekbaar te maken en anderen om hulp te vragen. Denk niet dat je daar anderen mee belast: uit onderzoek blijkt juist dat mensen blij worden als ze anderen kunnen helpen.

Meer lezen

Tekst Nika Heijne  Fotografie Mathieu Stern /Unsplash  Bron The NewYorkTimes
Gepubliceerd op 27 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN