Bang voor wespen? Ga vooral niet met je armen zwaaien + nog meer tips

bang voor wespen

Het is nog niet te voorspellen of het een zomer met veel wespen wordt, maar ze zijn er natuurlijk altijd. Bang voor wespen hoef je echter niet te zijn. Met deze tips leer je deze beestjes beter begrijpen en houd je ze van je weg.

Tekst Bente van de Wouw  Bronnen HLN, Trouw, Milieu Centraal  Fotografie Ingo Doerrie/Unsplash.com
Gepubliceerd op 16 augustus 2022  Laatst bewerkt op 2 juli 2024


We hadden dit jaar behoorlijk wisselvallig weer met wat warme dagen, om daarna vooral natte maanden te hebben in het voorjaar. Volgens Meldpunt Ongedierte betekent dit dat het wespenseizoen in 2024 moeilijk te voorspellen is. De vroege warme dagen zorgen er namelijk voor dat de wespenkoninginnen eerder wakker worden, maar de natte maanden doen de wespenbevolking weer teniet.

Hoewel we de beesten niet altijd fijn vinden, hopen we stiekem dat er veel wespen komen dit jaar. Want de insecten eten muggen en vliegen, en daar hebben we dus een stuk minder last van als de wespen er in grote getale zijn. We hebben dankzij deze beestjes ook de mooiste bloemen en planten op deze aardbol, want maar liefst 164 plantensoorten zijn compleet afhankelijk van de wesp.

Antibiotica in gif

En ook aan het allernaarste – de steek – zit een voordeel: er zit antibiotica in wespengif. Het is een manier om de prooi vrij van ziekten te houden, en misschien werkt dat ook voor de mens. ‘Zo is het gif van een wesp uit Brazilië al effectief gebleken tegen een bacterie die resistent was geworden tegen verschillende andere medicijnen,’ staat in een artikel van HLN.

Maar dat neemt niet weg dat wespen soms angstaanjagend lijken. Wat kun je doen als je bang voor ze bent? Tip 1: ga vooral niet met je armen zwaaien. Daarmee vergroot je de kans op een steek juist.

Bang voor wespen? Dit kan helpen

  • Onthoud dat wespen er niet op uit zijn om je te steken. Muggen hebben je echt nodig om te overleven, maar wespen steken alleen als ze hun nest moeten verdedigen of in de knel zitten. Zo zegt de Groningse wiskundige en wespenvriend Sjoert Fleurke in Trouw: ‘Ga er in elk geval niet naar slaan of zo, want dan vergroot je alleen maar de kans dat ze in de knel komen en jou alsnog steken.’
  • Het kan helpen om een stukje fruit of iets anders zoets, achter in de tuin te leggen waar je zelf niet komt. Zo houd je ze meer weg van je eigen plek.
  • Nog een handige tip van Milieu Centraal: hang aan het begin van de zomer een nepnest op. Dat houdt de koningin (en dus een echt nest) weg.
  • Wespen houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium.
  • Sla een wesp niet dood. Het is nergens voor nodig en er kan een stofje vrijkomen waar andere agressieve wespen weer op af komen (zij willen de wesp in nood helpen).

Meer lezen

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN