#cottagecore: wat maakt de natuurinfluencer zo populair?

natuurinfluencer

Leven in de bossen van Noord-Zweden of bloemen drogen in een Amerikaanse boshut: natuurinfluencers zijn geliefd op Instagram en hebben talloze volgers. Wat maakt ze zo populair?

De Scandinavische Jonna Jinton, Leena Henningsen, The Cottage Fairy: drie voorbeelden van natuurinfluencers die mateloos populair zijn op Instagram. Waarom wordt elke stap die zij zetten met bovenmatig veel interesse gevolgd? Deskundigen verklaren.

De opkomst van natuurinfluencers

Communicatiewetenschapper Emmelyn Croes: “Er is een beweging richting minder, minimalistischer
en authentieker. Je ziet meer makers die milieubewuste content creëren: plantaardiger eten en minder consumeren. Ook is er een opkomst van niches. Mensen volgen vaker influencers die aansluiten bij een specifieke interesse in plaats van de grote beauty- of lifestyle-influencers, alleen maar omdat ze nu eenmaal bekend zijn.”

Ook kunsthistoricus Agnieszka Wodzińska ziet de herwaardering van het natuurlijke op social media. “Jonge mensen voelen zich vaak overweldigd. Alles moet snel en nu. We willen ontsnappen aan het idee dat we altijd productief moeten zijn en dat alles geld moet opleveren. De natuurinfluencer laat de mogelijkheid zien om te genieten van activiteiten die niet meteen een geldwaarde hebben.”

Schaduwkant

Er is ook een schaduwkant aan deze sprookjeslevens, want waarom zij wel en jij niet? “Dat is inderdaad óók een effect dat het op je kan hebben,” zegt Emmelyn Croes. “Vaak zijn de groene influencers heel rigoureus: ze zeggen hun stadse leven op om in de natuur te leven. Dit kan een deprimerend effect hebben op sommige volgers die zich op een ‘upward’ manier met de influencer identificeren: ze vergelijken zichzelf met hem of haar, ten nadele van zichzelf. Dus ze zien een voorstelling van iemand met een perfect leven en denken: dat kan ik nooit krijgen, en haken dan af. Volgers die zich op een ‘wishful’ manier identificeren, denken daarentegen: dit zou ik zelf misschien niet zo snel doen, maar wat mooi dat je zo kunt leven. Op deze manier kun je van deze content genieten en erdoor geïnspireerd worden zonder je slecht te voelen over jezelf.”

Kleine ingrediënten bieden ook rust

‘Buitenpsychologen’ Christel Westgeest en Irina Poleacov sluiten zich hierbij aan. Al een jaar of zes gaan zij met hun cliënten voor therapiesessies de natuur in. “De natuur heeft zo veel moois te bieden: je komt er tot rust, het werkt troostend en je stressniveau gaat omlaag. Maar om de kracht van de natuur te beleven, hoef je je huis niet te verkopen en op een berg te gaan zitten. We kunnen kleine ingrediënten aan ons leven toevoegen: vaker naar een park na het werk of plantjes zaaien op je balkon. Als we ons zo laten inspireren in plaats van op tekorten in te spelen, is dat heel mooi.”

Lees het hele artikel van Grete Simkuté in Flow 6-2023.

Meer lezen

Tekst Grete Simkuté  Fotografie Artur Debat/Getty Images  Illustratie Femme ter Haar
Gepubliceerd op 7 augustus 2023, laatst bewerkt op 29 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN