Wandelgids: waar kun je wandelen in Zuid-Holland?

waar wandelen Zuid Holland

Wie zegt dat je een vliegtuig moet pakken voor een goede wandeltocht? Ook in Nederland kom je aan je avontuurlijke trekken. Waar kun je goed wandelen in Zuid-Holland? Dit zijn fijne plekken en routes. 

Rondje Kijkduin

Een wandeling die start in – de titel zegt het al – badplaats Kijkduin. Je wandelt niet alleen door Haagse parken, maar ook door een duinlandschap vlak langs de zee. In totaal is de route zo’n 13 kilometer en de knooppunten wijzen de weg.

Reeuwijkse Hout

Zet wat stappen in recreatiegebied Reeuwijkse Hout, waar je een pad van 11 kilometer volgt door weilanden, bospercelen en gras- en hooilanden. Let wel: in de zomer kan het hier druk zijn, vooral rond het strand en de surfplas. Heb je het liever wat rustiger, kies dan voor een ander seizoen of ga op een doordeweekse dag.

Rondom vestingstad Brielle

Deze route van in totaal 13 kilometer start in Brielle, een stadje met een rijke geschiedenis. Met de stadswallen, monumentale huizen, de haven en de kleine straatjes is dit een mooi beginpunt. Loop je Brielle uit, dan wandel je over akkerland, langs sloten en door de polder. Alle paden zijn verhard, dus je laarzen kun je thuislaten.

Groene wandelroute vanaf Rotterdam Centraal

Lekker makkelijk, je pakt de trein naar Rotterdam Centraal en start daar meteen je wandeling. In 15,5 kilometer loop je door het platteland van Rotterdam, om halverwege aan te komen bij Buitenplaats De Tempel. Hoewel de route niet bewegwijzerd is, kun je op onderstaande website een GPX-bestand downloaden.

Ook leuk: deze skeelerroute

Voor als wandelen je niet snel genoeg gaat: probeer deze skeelerroute in Midden-Delfland eens. De route bestaat uit twee lussen. Koppel je die aan elkaar, dan heb je in totaal een route van 20,3 kilometer. Het enige wat je hoeft te doen, is de knooppunten volgen. Onderweg vind je een fijne tent voor pauze.

Meer wandelen?

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Micheile Henderson/Unsplash.com
Gepubliceerd op 4 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN