Bente: ‘Dit helpt mij als ik me eenzaam voel maar geen energie heb om af te spreken’

Bente

Soms zit zo’n dag ertussen. Voel ik me eenzaam, maar heb ik ook te weinig energie om echt iets met iemand af te spreken. Waar ik eerst nog weleens kon sikkeneuren als het weer zover was, weet ik inmiddels wat mij meestal helpt. Misschien heb jij ook wat aan mijn tips. 

Mocht je denken: die is niet helemaal goed, hoezo kun je eenzaam zijn én niet willen afspreken? Die ietwat vreemde combinatie schijnt vaker voor te komen in de mens. Zo schreef The Guardian al een artikel met daarin solo-activiteiten die je minder eenzaam laten voelen.

Kijk, soms is het tóch een goed idee om op eenzame dagen een vriend op te zoeken. Ook al heb je geen zin, vaak is het als je eenmaal samen bent toch heel gezellig. Schreeuwt je lijf nee bij het idee alleen al, dan kunnen deze tips helpen. Voor mij werken ze in ieder geval.

Voor als je je eenzaam voelt en toch geen gezelschap wilt

  1. Begeef je onder de mensen. Ga naar een boekwinkel of neem je boek mee naar een (rustig) café. Zo ben je wel onder het volk, maar hoef je niet per se de interactie aan te gaan.
  2. Maak een wandeling en begroet de mensen die je tegenkomt. Kan een simpele glimlach of een ‘hoi’ zijn, maar soms verdrijft een kort praatje met een vreemde al je eenzame gevoel.
  3. Wat mij altijd helpt, is om de televisie of radio aan te zetten. Zo ‘hoor’ ik toch mensen zingen of praten, maar hoef ik zelf niet te socializen.
  4. Wat ook weleens werkt, is het appen van een vriendin of een kort belletje met iemand. Zo heb je tóch iemand gesproken, maar kun je na dat kwartier of half uur weer lekker je eigen ding doen.
  5. Misschien heb je wel een vriend of vriendin die het hartstikke prima vindt om in dezelfde ruimte zijn eigen ding te doen. Dan ben je toch samen, maar voel je je niet verplicht om uitgebreid te kletsen.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw 
Gepubliceerd op 12 april 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN