Tatjana probeert yin yoga: ‘Leuk is het niet, goed misschien wel’

Journalist Tatjana Almuli sport minstens drie keer per week. Zowel fysiek als mentaal kan ze niet meer zonder. Voor Flow duikt ze in allerlei manieren om fit te blijven. Deze keer: yin yoga.

Het liefst sport ik zo explosief mogelijk. Ik vind zware krachttraining lekker, high-intensity-trainingen ook. Veel zweten, je lichaam gebruiken op volle kracht, het geeft me een levendig gevoel, alsof ik in volle potentie beweeg.

Ontspannen

Nu was het najaar net begonnen en ik was gesloopt. Ik had een volle zomer achter de rug, met feestjes, festivals, mooie reizen en ook veel verschillende sporten. Mijn lichaam was een beetje op. Na trainingen had ik vaak pijntjes – een overbelaste knie, een stramme onderrug – waar ik normaal gesproken nooit last van had. Spierpijn hield langer aan en ik voelde minder van die endorfinebeloning na een uurtje knallen in de gym.

Toen ik hierover mijn beklag deed bij een vriendin met wie ik geregeld sport, zei ze: “Volgens mij zou yin yoga goed voor je zijn. Je moet een beetje tot rust komen en je lichaam wat meer vanuit ontspanning laten bewegen.”

Yin yoga

Yin yoga is niet helemaal onbekend terrein voor mij, ik heb het een jaar of zes geleden weleens geprobeerd. Al ben ik even kwijt waarom ik er destijds niet mee door ben gegaan. Ik heb ook actievere yogavormen gedaan, zoals vinyasa en hatha, maar misschien is juist yin yoga precies wat ik nu nodig heb. Dus boek ik een les bij de yogaschool die mijn vriendin aanraadde.

Vertragen en voelen

Aan het begin van de les horen we meteen van de docent dat de focus bij deze meditatieve vorm van yoga ligt op het ontspannen van je lichaam en niet op het versterken ervan. Yin yoga kan je flexibiliteit en mobiliteit vergroten; het helpt om in balans te komen en kan stress verminderen. Klinkt goed, denk ik.

We beginnen de les met ademhalingsoefeningen en meditatie. Ik merk hoe hoog mijn ademhaling zit en hoe lastig ik het vind om tien minuten stil te liggen. Daarna volgt een serie houdingen die we elk vier minuten moeten vasthouden. Ineens weet ik weer waarom ik toen mijn yin yoga-ontdekkingstocht ben gestaakt: wat is dit confronterend! Ik voel nu pas echt hoe stijf mijn lichaam is. Tijdens de Draakhouding, waarbij je één been naar voren brengt in een lage lunge, voel ik me onwennig en shaky. Het is alsof mijn heupen op slot zitten, mijn hamstrings zijn heel strak en gespannen.

Bij yin yoga draait alles om vertragen, stilstaan, voelen. Soms gaat dat prima. De Kindhouding vind ik bijvoorbeeld heerlijk: mijn nek en rug krijgen een goede stretch en ik voel ontspanning. Maar tijdens andere houdingen ben ik onrustig en geërgerd: waarom ervaar ik bij deze ‘simpele’ oefeningen zo veel ongemak en pijn? Ik vind het vooral ook confronterend om te merken dat ik zo veel weerstand voel om door het ongemak en de blokkades in mijn lijf heen te ademen, en al die gedachten die opkomen er gewoon maar te laten zijn. Yin yoga mag dan bevorderend werken voor fysieke en mentale ontspanning, de eerste les merk ik daar weinig van: ik voel me juist gespannener dan ervoor.

Het ongemak aangaan

Volgens Bernie Clark, yogadocent en schrijver van het boek The complete guide to yin yoga, ben ik zeker niet de enige die van de eerste les niet per se rustiger wordt. In een podcastaflevering van Yogaland stelt hij dat het een misvatting is dat yin yoga direct tot diepe ontspanning leidt. Net als bij andere vormen van beweging moet je lichaam wennen aan de beoefening. Ook omdat je lijf bij yin yoga wel degelijk aan het werk wordt gezet: door het langer vasthouden van de houdingen activeer je spieren en bindweefsels op een veel diepere manier.

Ook mentaal kan het confronterend zijn. Clark geeft aan hoe belangrijk geduld is, en mildheid voor jezelf en je eigen proces. Observeer daarom bewust wat er allemaal in je lichaam gebeurt en geef je eraan over – ook als het om pijn en ongemak gaat. Want dat hoort bij het hebben van een lichaam, al gaan we daar in onze moderne maatschappij nogal eens aan voorbij.

Herkenbaar

Hoewel ik me sinds een paar jaar veel bewuster ben van mijn lijf, ga ik signalen van bijvoorbeeld oververmoeidheid nog vaak genoeg uit de weg. Door het rustige karakter van yin yoga komen ze nu naar voren. Leuk is het niet, goed misschien wel: het ongemak en onbekende aangaan. Ik bestel Clarks boek, waar ook tips in staan om deze yogavorm te integreren in je dagelijkse leven. En ik boek toch ook maar een volgende les, zij het met enige weerstand, ha!

Meer lezen

Tekst Tatjana Almuli  Fotografie Jade Stephens/Unsplash
Gepubliceerd op 25 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN