Zo herken je ‘chronische hyperventilatie’ (en wat je eraan kunt doen)

chronische hyperventilatie

Hyperventilatie hoeft lang niet altijd heftig en overduidelijk te zijn. Het kan ook onbewust en langdurig optreden – alsof je “een gewicht van zestig kilo boven je hoofd lift”. Hoe herken je chronische hyperventilatie? En wat kun je ertegen doen?

Een ademfrequentie van zes tot acht keer per minuut is genoeg, maar de meeste mensen ademen veel sneller. Dat zorgt voor vermoeidheid, gejaagdheid en onrust. Klachten die op hun beurt weer leiden tot vaker en sneller ademen.

De verkeerde manier

Ongeveer 85 procent van de wereldbevolking ademt op een verkeerde manier. Dat kan bijvoorbeeld tot hyperventilatie leiden. “Alleen al in Nederland staan één miljoen mensen met dit soort klachten geregistreerd,” vertelt Ingrid Del Ferro, specialist op het gebied van stotteren en hyperventilatie en het overwinnen hiervan.

“Dat gaat dan om acute hyperventilatie, waarbij je bijvoorbeeld in een winkel staat en ineens denkt: paniek, ik val flauw! Maar er bestaat ook chronische hyperventilatie, met klachten als een licht gevoel in je hoofd, een gespannen gevoel op je borst, duizeligheid of vermoeidheid.”

Doodmoe door chronische hyperventilatie

Een van de oorzaken is dat mensen die onder spanning staan vaak hoog met de borst en schouders ademhalen. “Ze spannen de hele dag hun borst en schouders aan, terwijl die helemaal niets met de ademhaling te maken hebben. Dat is enorm inspannend,” aldus Del Ferro. “Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat één minuut borstademhaling net zo veel energie kost als een gewicht van zestig kilo boven je hoofd liften. Daar kun je het heel benauwd van krijgen. Vaak ontstaat daarna ook angst voor de angst om te gaan hyperventileren.”

Zo doorbreek je chronische hyperventilatie

Het goede nieuws: je kunt de neerwaartse spiraal doorbreken met een speciale ademhalingstechniek.

  1. Ga voor een spiegel staan, houd je rug recht en ontspan je schouders.
  2. Zet beide handen op je ribben en wel zo dat je met je pink de onderste rib voelt en met je duim richting je rug wijst.
  3. Adem rustig in door je neus en duw tijdens de inademing je handen met je ribben naar buiten. Controleer in de spiegel dat bij het inademen je borst en schouders niet meebewegen.
  4. Daarna adem je goed uit door je mond en laat je het ­middenrif goed ontspannen.

“Het is de bedoeling dat je alléén met je ribben ademt om een hoge, gespannen en oppervlakkige ademhaling te voorkomen. Je zult merken dat je meteen meer ruimte, rust en ontspanning voelt in je hoofd en je lijf,” aldus Ingrid Del Ferro. Ademdeskundige Koen de Jong, auteur van Verademing, vult hierop aan: “Het is goed om dit honderd dagen lang bewust tien minuten per dag te doen. Want uit allerlei onderzoek blijkt dat je ongeveer drie maanden nodig hebt om bepaald gedrag aan- of af te leren. Of dat nu gaat om ongewenst gedrag zoals roken of gewenst gedrag zoals rustig ademen. Houd je het vol om honderd dagen lang tien minuten per dag goed te ademen, dan zit het in je systeem en ga je automatisch op een andere manier ademen.”

Raadpleeg bij aanhoudende of heftige klachten altijd een arts.

Meer lezen

Tekst Fleur Baxmeier  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 29 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN