Uitjestip voor prikkelgevoelige mensen: hier ga je op ‘prikkelarm’ museumbezoek

prikkelarm bezoek museum van de geest

Omdat een museumbezoek voor iederéén fijn moet zijn, ook als je om wat voor reden dan ook minder tegen prikkels kunt. Museum van de Geest dacht daar hetzelfde over en maakt op 20 juni een prikkelarm bezoek mogelijk. 

Genieten van kunst zonder overprikkeld te raken. Museum van de Geest sloeg de handen ineen met Stichting Onbeperkt Genieten om dit voor iedereen mogelijk te maken, op 20 juni in Haarlem. Het is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld door autisme, ziekte of beperking prikkels op een andere manier verwerken en lager in hun energie zitten. Je hoeft dit tijdens het kopen van je ticket niet aan te tonen, het gaat op goed vertrouwen.

Hoe gaat zo’n prikkelarm bezoek in zijn werk?

Het houdt vooral in dat zintuiglijke prikkels en onzichtbare drempels zoveel mogelijk verminderd worden. Precies om die reden worden er per halfuur maar zes bezoekers toegelaten. Zo heb je alle rust en ruimte om de tentoonstelling in je op te nemen.

De opstelling verandert niet, wel vermeldt het museum per ruimte wat je kunt verwachten. Zo ben je voorbereid en kun je zelf bepalen om een ruimte wel of niet te betreden. Er is ook een visuele handleiding en een plattegrond beschikbaar.

Merk je toch dat het even te veel is? Daar is de speciaal ingerichte stilteruimte voor. Hier kun je even tot rust komen. Aan alle aanwezige medewerkers wordt gevraagd om een terughoudende maar gastvrije houding aan te nemen. Je wordt dus niet zomaar aangesproken, maar mag wel alles vragen.

Tickets voor een prikkelarm bezoek aan het museum

Kaartjes voor dit evenement kun je kopen op de website van Museum van de Geest en extra informatie vind je hier.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron en fotografie Museum van de Geest
Gepubliceerd op 15 juni 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN