Weer in verbinding met de natuur dankzij deze vier gratis apps

apps identificeren planten

We zien de planten, bloemen en dieren om ons heen wel, maar kijken we ook echt? Dankzij deze vier apps maak je opnieuw verbinding met de natuur.

We brengen 90% van de tijd binnen door, volgens een artikel van The Washington Post. Sterker nog: we kijken op een dag meer uur naar schermen dan naar het groen om ons heen. Daarmee zijn we als mens nog nooit zo ver verwijderd geweest van de natuur. Best moeilijk om te bevatten, als je je bedenkt dat we zo’n 2,5 miljoen jaar geleden eigenlijk alleen maar buiten waren.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat de natuur verdwijnt uit onze boeken, liedjes en cultuur. Dat onze mentale en fysieke gezondheid achteruit gaat, heeft onder andere te maken met onze verslechterde relatie met de groene buitenwereld. Gelukkig brengt technologie ook veel goeds. De mogelijkheid om opnieuw die verbinding met de natuur te maken, bijvoorbeeld.

Dankzij apps is het nu mogelijk om verschillende planten, bloemen, bomen en dieren in één seconde te identificeren. Nu vraag je je misschien af: wat moet ik met die informatie? Maar door meer te leren over je groene omgeving, maak je er opnieuw connectie mee. En het is best cool om niet alleen het gezang van een vogel te horen, maar ook te kunnen benoemen of het een roodborstje of een gaai is.

4 gratis apps om planten, bloemen en dieren te identificeren

 1. Seek
  Deze app van iNaturalist gebruik je door je camera te richten op de plant die je wilt identificeren. Binnen een paar seconden geeft de app je aan om welke plant het gaat. Extra leuk: de badges die je kunt verdienen naarmate je meerdere soorten vastlegt.
 2. iNaturalist
  Iets minder gebruiksvriendelijk dan Seek, maar als je een soort hebt ‘gescand’, krijg je er in deze app wel een uitgebreidere beschrijving van. Planten, bloemen en dieren worden geïdentificeerd door er een foto van te maken.
 3. Pl@ntnet
  Werkt hetzelfde als iNaturalist: je maakt een foto van de plant of bloem en de app geeft aan om welke soort het gaat.
 4. Merlin
  Met deze app identificeer je geen flora, maar fauna. Of, specifieker: vogels. Neem het geluid van een vogel op die je hoort en de app vertelt je om welke soort het gaat.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw Bron The Washington Post   Illustratie Femme ter Haar  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 21 augustus 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN