Op slaapvakantie? Op deze 4 plekken kan het

slaapvakantie

Slaaptoerisme, wordt het ook wel genoemd: mensen die op vakantie gaan om bij te slapen en op te laden. Ook in Nederland komt de slaapvakantie steeds vaker voor.

Heb je echt slaaptekort of slaapproblemen? Dan gaat een slaapvakantie geen zoden aan de dijk zetten, vertelt slaappsycholoog Jana Maes aan De Morgen. “Je hebt even ademruimte, maar bent weer terug bij af als je weer thuis bent.”

Waarom je dan wel op slaapvakantie zou willen? Om te ontprikkelen en nieuwe energie en inspiratie op te doen na een paar stressvolle maanden, bijvoorbeeld. Maar misschien ook om te onderzoeken wat je biologische ritme eigenlijk is als je niet door een wekker wakker wordt gemaakt.

4 droomplekken voor een slaapvakantie

Heb je behoefte aan een paar dagen bijkomen, slapen en niksen? Deze plekken zijn de ideale bestemming om bij te slapen en uit te rusten.

1. 72 Hour Cabin in Zweden

De 72 Hour Cabin is een initiatief van het Zweedse toerismebureau Visit Sweden. Het begon met een experiment waarbij ze vijf mensen met de stressvolste banen uitnodigden om 72 uur in de cabin te komen ontspannen.

Na drie dagen in de Zweedse natuur en de glazen cabin te hebben doorgebracht, waren de stresslevels van de deelnemers met bijna zeventig procent afgenomen. Ook waren de bloeddruk en hartslag gedaald en was de creativiteit toegenomen.

Nu kun ook jij in de 72 Hour Cabin slapen en de magie van de Zweedse natuur z’n werk laten doen. Je boekt de glazen cabin via de website van West-Zweden.

2. Vrijhaven Zwier aan de Vinkeveense Plassen

Lummelen, dat is wat je bij Vrijhaven Zwier te doen staat. Alles is gericht op comfort en ontspanning: je vindt er een sauna, hottub,  lekker eten en kunt meedoen aan inspiratiesessies.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een driedaagse soloretreat, of vertoef een paar dagen in een van de huisjes of tenten (met steengoed bed) in de natuur.

3. Eco Green House in Trentino, Italië

In de Noord-Italiaanse Dolomieten vind je de provincie Trentino. De provincie staat bekend om zijn bosrijke omgeving (voor elke inwoner zijn er meer dan duizend bomen) waar je in alle rust kunt genieten van de natuur. Wandelen, fietsen en bijkomen in de Eco Green House-boomhut, bijvoorbeeld. Zonder wifi of tv, dus het ideale moment om die digital detox te starten.

4. Warredal in België

Warredal is een recreatiepark in Belgisch Limburg waar je één ding te doen staat: vertragen. De cabins staan midden in het bos en er is expres geen wifi en tv, zodat je in verbinding komt met de natuur en jezelf of de mensen met wie je bent.

Je gaat ook back to nature omdat je zelf je hout kunt hakken voor in de houtkachel. En die wil je wel aanzetten als het buiten koud is, want er is geen verwarming in het huisje. Zin in thee of een kop koffie? Dan zet je die, jawel, op de houtkachel. Maar geen zorgen, je kunt wel warm douchen.

Meer lezen

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Rodolfo Sanches Carvalho/Unsplash
Gepubliceerd op 27 maart 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN